secundair logo knw 1

Voor metingen in de ondergrond kan een helikopter worden ingezet I foto: provincie Drenthe

De provincie Groningen heeft vier nieuwe gebieden aangewezen waar Waterbedrijf Groningen in de toekomst mogelijk drinkwater kan winnen. Eind 2023 komt er waarschijnlijk definitief duidelijkheid. Voordat het daarna echt tot winning komt, kan het nog tien jaar duren.

Het gaat om de gebieden Bellingwolde, Leek-Roden, Veendam en Zuidoost Groningen. Volgens de provincie Groningen bleek na uitgebreid vooronderzoek dat zij het meest in aanmerking komen als Aanvullende Strategische Voorraden (ASV’s).

Stijgende vraag naar drinkwater
Voor drinkwater is Groningen momenteel vooral afhankelijk van water uit Drenthe. In de provincie Groningen zelf zijn vier bestaande grondwaterbeschermingsgebieden: Bellingwolde, De Punt, Onnen en Sellingen. Er wordt naar nieuwe gebieden gezocht, omdat naar verwachting extra drinkwater nodig is om aan de groeiende vraag van inwoners en bedrijven te voldoen.

De prognose is dat de vraag stijgt met 25 procent tot 2050. Daarom wil de provincie 12 miljoen kubieke meter water reserveren. Als de waterwinning in alle vier de aangewezen gebieden doorgaat, wordt daaraan ruimschoots voldaan.

Komend jaar verder onderzoek
De provincie gaat samen met Waterbedrijf Groningen verder onderzoeken of de vier gebieden ook allemaal echt geschikt zijn. Dit onderzoek start in het voorjaar. De provincie en het waterschap brengen per gebied de gevolgen van drinkwaterwinning voor de omgeving in kaart, met behulp van een milieueffectrapportage.

Zij kijken daarbij onder meer naar bodemopbouw, biodiversiteit en beschikbaarheid van bronnen. Ook is er aandacht voor het slim combineren van andere belangen, zoals die van landbouw en natuur, met de drinkwatervoorziening. Voor metingen van de ondergrond kan een helikopter worden ingezet.

Waarschijnlijk eind 2023 definitief uitsluitsel
Eind 2023 moet er duidelijkheid zijn over de uitkomsten. Daarna worden waarschijnlijk in het voorjaar van 2024 de definitieve ASV-gebieden aangewezen in de Provinciale Omgevingsverordening (POV).

Dit betekent volgens de provincie nog niet dat er direct drinkwaterwinning komt, want dat kan wel tien jaar duren. Mogelijk hoeft er in een bepaald gebied zelfs nooit water te worden gewonnen, omdat dit niet meer nodig is door waterbesparing of technologische ontwikkelingen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.