Een samenwerkingsverband van waterschappen, universiteiten en kennisinstellingen doet de komende vijf jaar onderzoek naar maatregelen voor een gezond bodem- en watersysteem op de hogere zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland. Hiervoor is acht miljoen euro uitgetrokken.
Gisteren (13 december) was de officiële aftrap in het bijzijn van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Zij zegde een bijdrage van twee miljoen euro toe. Het kennisprogramma is een initiatief van de waterschappen Aa en Maas en Vechtstromen. Ze werken samen met ongeveer twintig partners die uit het hele land komen. De inzet is een klimaatrobuust bodem- en watersysteem.
Het kennisprogramma heet Lumbricus. “Dat is de Latijnse benaming voor de regenworm”, vertelt Wim Wassink, strategisch adviseur bij waterschap Vechtstromen. “Regenwormen zorgen voor een goede, vruchtbare grond. De naam geeft ons doel helder weer: een gezonde bodem op de hogere zandgronden die vooral in het oosten en zuiden te vinden zijn. De kwaliteit van de bodem en de beschikbaarheid van water staan onder druk door lange perioden van droogte in de zomer, steeds nattere winters en piekbuien. We willen de grond verbeteren door het combineren van slimme water- en bodemmaatregelen. Dat vraagt om een goede dosering van water.”
Het integrale karakter is volgens Wassink een sterk punt van het programma. “Er worden verschillende losse initiatieven en innovaties gebundeld. We willen graag weten of maatregelen die lokaal een succes zijn, ook werken voor een heel stroomgebied of een hele regio.” Lumbricus richt zich onder meer op oplossingen voor de waterhuishouding en de natuurlijke ontwikkeling van beken en kleine rivieren. Ook ‘governance’ - een goede samenwerking met boeren, burgers en marktpartijen - is een belangrijk onderwerp. Er zijn proeftuinen rondom de Vecht in Overijssel en de Groote Molenbeek en Raam in Zuid-Nederland. In het voorjaar gaan de eerste projecten van start.
Wassink noemt speciaal het thema van bodemverbetering. “Dit is ‘hot’. Agrariërs hebben al op voorhand veel belangstelling getoond. De bodem is de voorbije jaren een beetje verwaarloosd, waardoor de kwaliteit minder is geworden. Door goede maatregelen, ook op het gebied van water, valt heel veel winst te behalen.”
Meer informatie over het kennisprogramma Lumbricus.