secundair logo knw 1

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) Houtrust moet de duurzaamste zuivering van het Hoogheemraadschap van Delfland worden. Sinds deze week wordt het eerste groene gas geleverd aan het gasnet van Den Haag, voor de zomer volgt groene CO2.

Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal. De vier afvalwaterzuiveringen spelen daarbij een belangrijke rol, vertelt woordvoerder Thecla den Hoed. "Voor het eerste doel proberen we meer energie op te wekken dan we zelf gebruiken, voor het tweede gaan we stevig terug in de CO2-uitstoot."

Op Harnaschpolder (Den Hoorn), de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland, wordt biogas al omgezet naar groen gas, evenals op De Groote Lucht (Vlaardingen). Maar de volgende stap, het terugdringen van de CO2-emissie met 50 procent, gebeurt vooralsnog alleen op Houtrust.

Hiervoor wordt het gasvormige CO2 dat tijdens de opwekking van het biogas wordt geproduceerd, vloeibaar gemaakt. Jaarlijks moet dit meer dan 2000 ton groene CO2 opleveren, die kan worden gebruikt als voedingsstof in de (glas)tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie.

Eerste waterschap
Delfland is volgens de woordvoerder het eerste waterschap dat CO2 straks vloeibaar maakt. "Als het hier goed werkt, kijken we of het op onze andere installaties ook gaan toepassen." Voor De Groote Lucht loopt momenteel nog een verkenning naar de keuze tussen grootschalige renovatie of vervanging.

Op Houtrust werkt het hoogheemraadschap samen met beheerder Delfluent Services. Het groene gas wordt geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer.

Hiervoor is een installatie gebouwd die het biogas, dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op, waarmee inwoners van Den Haag hun huizen kunnen verwarmen.

Groene stroom
Voor de eigen energievoorziening koopt Delfland groene stroom in, zegt Den Hoed. "We nemen zelf een klein beetje gas af om de gasgeneratoren iedere week een paar uur te laten draaien, zodat ze inzetbaar blijven als noodstroomvoorziening."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Delfland
Uitleg Delfluent Services over awzi Houtrust

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie