secundair logo knw 1

De installatie van de Bubble Barrier in het Van Harinxmakanaal in Harlingen l Foto The Great Bubble Barrier/Zeevonk

In de Friese havenstad Harlingen is onlangs de vierde Bubble Barrier van Europa geplaatst. Het bellenscherm in het Van Harinxmakanaal moet voorkomen dat plastic het beschermde Werelderfgoed Waddenzee instroomt. De Bubble Barrier Harlingen wordt op 23 mei officieel in gebruik genomen. 

Dat heeft The Great Bubble Barrier, het bedrijf achter de innovatie, vandaag – op Unesco Werelderfgoeddag – bekendgemaakt. De eerste Bubble Barrier werd in 2019 in Amsterdam geïnstalleerd, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023. 

Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een belangrijke rol in de bescherming van Werelderfgoed Waddenzee. Op initiatief van betrokken inwoners heeft de gemeente Harlingen zich daarom samen met de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat ingezet voor de komst van een Bubble Barrier. Die is mogelijk gemaakt dankzij het Waddenfonds.  

H2O april 2024 promo Lees hier meer over H2O april

De Bubble Barrier vangt plastic in waterwegen af met luchtbellen. "Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden", aldus Francis Zoet van The Great Bubble Barrier.  

Kerstbomen
De installatie bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis op de bodem van het kanaal te pompen. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. 

Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic naar de zijkant, het opvangsysteem in. Dat wordt door de gemeente geleegd. 

Uit onderzoek blijkt dat het systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en dat het 86 procent van het drijvende testmateriaal onderschept. In Amsterdam zijn zelfs tv’s en kerstbomen aangetroffen, zegt Zoet tegen Omrop Fryslân

Vismigratie
De komende tijd voert Wageningen University & Research monitoringsonderzoek uit naar het opgevangen plastic in Harlingen. Het bureau ATKB onderzoekt de effecten van het systeem op de vismigratie.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦