In de Friese havenstad Harlingen is onlangs de vierde Bubble Barrier van Europa geplaatst. Het bellenscherm in het Van Harinxmakanaal moet voorkomen dat plastic het beschermde Werelderfgoed Waddenzee instroomt. De Bubble Barrier Harlingen wordt op 23 mei officieel in gebruik genomen.
Dat heeft The Great Bubble Barrier, het bedrijf achter de innovatie, vandaag – op Unesco Werelderfgoeddag – bekendgemaakt. De eerste Bubble Barrier werd in 2019 in Amsterdam geïnstalleerd, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023.
Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een belangrijke rol in de bescherming van Werelderfgoed Waddenzee. Op initiatief van betrokken inwoners heeft de gemeente Harlingen zich daarom samen met de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat ingezet voor de komst van een Bubble Barrier. Die is mogelijk gemaakt dankzij het Waddenfonds.
De Bubble Barrier vangt plastic in waterwegen af met luchtbellen. "Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden", aldus Francis Zoet van The Great Bubble Barrier.
Kerstbomen
De installatie bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis op de bodem van het kanaal te pompen. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt.
Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic naar de zijkant, het opvangsysteem in. Dat wordt door de gemeente geleegd.
Uit onderzoek blijkt dat het systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en dat het 86 procent van het drijvende testmateriaal onderschept. In Amsterdam zijn zelfs tv’s en kerstbomen aangetroffen, zegt Zoet tegen Omrop Fryslân.
Vismigratie
De komende tijd voert Wageningen University & Research monitoringsonderzoek uit naar het opgevangen plastic in Harlingen. Het bureau ATKB onderzoekt de effecten van het systeem op de vismigratie.