secundair logo knw 1

Het gaat in het algemeen goed met het ingezaaide zeegras in de Waddenzee. Het zeegrasveld bij Griend is aanzienlijk gegroeid en bij Ameland lijkt in de toekomst zelfs grootschalig herstel mogelijk.

Dit blijkt uit de resultaten van een afgelopen maanden uitgevoerde monitoring. Ze worden door Rijkswaterstaat hoopvol genoemd. In 2024 is het zeegras redelijk tot goed aangeslagen op alle locaties in de Waddenzee.

Veld bij Griend met ruim 400 hectare gegroeid
Bij Griend ligt het grootste herstelde droogvallend zeegrasveld ter wereld. Dat is de laatste jaren aanzienlijk in omvang toegenomen door inzaaien en natuurlijke groei. Dit jaar kwam er meer dan 400 hectare bij. Het veld is inmiddels 1.668 hectare groot. In 2018 was het slechts 30 hectare.

Er zijn wel minder planten per hectare dan in andere jaren. Volgens een bericht van Rijkswaterstaat over de monitoring gaat het om een natuurlijk fenomeen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. “In de natuur fluctueren populaties elk jaar als gevolg van weersomstandigheden en jaar tot jaar verschillen in lokale condities, zoals sedimentatie en erosie of zaadpredatoren. Dergelijke fluctuaties zijn heel normaal.”

Veelbelovend zeegrasherstel bij Ameland
Met het zeegras in de buurt van Ameland gaat het eveneens crescendo, meldt Rijkswaterstaat. “Bij Ameland is de ontwikkeling van de zeegrasvelden zelfs zo veelbelovend dat er in de toekomst grootschalig herstel mogelijk lijkt.”

Een jubelstemming is nog voorbarig, omdat pas na een aantal seizoenen duidelijk is of het om een definitief herstel gaat. Dat hangt ervan af of zaden overleven in de winter.

Verder zijn er nieuwe proefvelden ingezaaid op de Ballastplaat bij Harlingen en de Waardgronden onder Terschelling. Ook dit lijkt succesvol.

Vijfjarig herstelproject
Zeegras kwam vroeger op veel plekken in de Waddenzee voor, maar verdween bijna volledig als gevolg van ziekten in de jaren dertig en eutrofiëring in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Rijkswaterstaat startte in 2022 met een grootschalig vijfjarig zeegrasherstelproject, gericht op de permanente terugkeer van de zilte waterplant in zowel de Waddenzee als de Zuidwestelijke Delta. Aan het project doen vier partijen mee: Witteveen+Bos, Rijksuniversiteit Groningen, The Fieldwork Company en Altenburg & Wymenga.

Het herstel van zeegras is ook een doel in de Kaderrichtlijn Water. Voor de Waddenzee wordt gemikt op het realiseren van zo’n 10.000 hectare zeegras in 2027.

Volgens Rijkswaterstaat is de comeback van het zeegras belangrijk voor het herstel van natuur en waterkwaliteit. De ontwikkeling van een zeegrasveld heeft diverse voordelen. Zo is dit een leefgebied voor vissen en planten en wordt ronddwarrelend slib vastgelegd. Ook wordt er veel CO2 opgeslagen in het veld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦