secundair logo knw 1

In het Zwanenwater bij Callandsoog zijn verhoogde concentraties dinoterb aangetroffen | Foto MatsAlkmaarWikimedia

Op meerdere plekken in de bollengebieden van Noord Holland zijn bij metingen in 2022 normoverschrijdingen van het bestrijdingsmiddel dinoterb in het water gevonden. Gebruik van dit bestrijdingsmiddel is sinds 1998 in Europa verboden. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat de bron van de vervuiling onderzoeken en zint op een oplossing.

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) analyseerde metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022. Daarbij werden andere sporen van het middel dinoterb gevonden in polder De Drieban bij Venhuizen, in het Zwanenwater bij Callantsoog, in Beverwijk en in Petten.

MOB roept het waterschap nu op te gaan handhaven. Volgens MOB zijn de metingen, met hogere concentraties dinoterb dan in 2012 en 2013, alleen te verklaren als het bestrijdingsmiddel recent nog is gebruikt bij de bollenteelt.

KAVB, de branchevereniging van bollentelers, reageerde hierop met een verzoek aan het waterschap om diepgaand onderzoek te doen naar de bron van de vervuiling. Volgens de branchevereniging heeft de bollensector dinoterb überhaupt nooit gebruikt.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil inderdaad gaan onderzoeken waar de vervuilingen precies vandaan komen. “Wij sluiten niks uit en wij wijzen niet met de beschuldigende vinger”, zegt Annette Beems, beleidsadviseurwaterkwaliteit bij HHNK. “Daarom komt er, met ondersteuning van externe expertise, een oorzakenanalyse waarin we kijken naar mogelijke routes of bronnen van de vervuiling.”

Pas als dit onderzoek is uitgevoerd, zou het waterschap over kunnen gaan tot handhaving. “Maar dat kunnen we alleen doen in hele specifieke gevallen”, vult Henny Welleman aan. Zij is manager Kennis & Ontwikkeling bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Eigenlijk alleen als er sprake is van heterdaadje. Dat komt omdat we als waterschap aan het einde van de keten staan en pas in beeld als normoverschrijdingen zijn aangetroffen.”

Beems en Welleman wijzen er op dat het de taak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is om te handhaven dat agrariërs geen verboden bestrijdingsmiddelen gebruiken. “Zo zijn de taken verdeeld. Dat lijkt misschien passief, maar als schap gaan we er simpelweg vanuit dat verboden middelen niet worden gebruikt. Dat is de basislijn, zeg maar.”

Daarnaast wil Hollands Noorderkwartier agrariërs stimuleren bovenwettelijke maatregelen te nemen en nog schoner te werken. “Dat doen we binnen gebiedsprocessen, samen met de agrarische sector en bijvoorbeeld met de inzet van onafhankelijke coaches en andere subsidies voor bovenwettelijke maatregelen.”

Om te bekijken wat het waterschap meer kan doen om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te halen, onderzoekt HHNK naar aanleiding van een rapport van de Universiteit Utrecht welke extra wettelijke maatregelen bijvoorbeeld de Omgevingswet biedt. Welleman: “Als schap bewaken we de waterkwaliteit en benutten we mogelijkheden die we hebben om deze te verbeteren. Dat onderzoek loopt nu en leidt in de loop van dit jaar tot een nieuw actieplan.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Laumanns · 10 months ago
    Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
    Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
    Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
    Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      Joop · 10 months ago
      @Laumanns Zoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      Koster · 10 months ago
      @Laumanns Lezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦