Waterschap Hollandse Delta gaat vanaf volgende week polderinlaten en duikers in het Brielse Meer moderniseren, om de zoetwatervoorziening voor de toekomst te waarborgen. Dit maakt het mogelijk steeds op het juiste moment zoet water in te laten.
Het vier vierkante kilometer grote Brielse Meer tussen het eiland Voorne-Putten en het Europoortgebied is een belangrijke zoetwaterbron in Zuid-Holland. Diverse partijen maken er gebruik van: boeren op Voorne-Putten voor de beregening van akkers, inwoners voor recreatie, het Hoogheemraadschap van Delfland voor onder meer de kassen in het Westland en Evides voor de levering van proces- en koelwater aan bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Het water uit het meer wordt ook op diverse plekken benut voor het handhaven van peilbesluiten en daarmee het voorkomen van inklinken van veengebieden.
Als beheerder levert waterschap Hollandse Delta (WSHD) het zoete water vanuit het meer aan al deze partijen; het gaat dagelijks om zo’n 260 miljoen liter. Met het project Optimalisatie watervoorziening Brielse Meer wil het waterschap ervoor zorgen dat dit in de toekomst zo blijft. Verzilting ligt op de loer want de afstand tot de zee is klein, vertelt woordvoerder Linda Vermeulen. “Het zoute water is nooit ver weg in de omgeving.”
Momenteel geen knelpunten
Het is voor WSHD momenteel een van de grotere projecten. “Dit is voor zoveel partijen belangrijk.” Vermeulen wil benadrukken dat er nu geen knelpunten zijn. “Maar het zou naïef zijn om te denken dat we de komende vijftig jaar geen problemen met de zoetwatervoorziening krijgen. Met dit project anticiperen we op de gevolgen van de klimaatverandering in ons gebied en daarbuiten, zoals toenemende droogte, veranderende rivierafvoeren en verzilting.”
Een mooi voorbeeld daarvan is de automatisering van de inlaatsluis van Spijkenisse eerder dit jaar, zegt Vermeulen. “We kunnen hierdoor zoet water vanuit de Oude Maas inlaten op precies het juiste moment tussen eb en vloed. Dat gaat naar verwachting de komende jaren steeds vaker voorkomen. Ook zal door klimaatverandering steeds vaker een tekort aan zoet water optreden. Daarom automatiseren we nog dertien andere kunstwerken in het gebied van het Brielse Meer. Dat maakt het mogelijk om bij schaarste het beschikbare water te verdelen conform de verdringingsreeks.”
Dertien polderinlaten geautomatiseerd
De werkzaamheden starten volgende week en duren ongeveer een jaar. WSHD gaat acht duikers vervangen en vergroten. Verder worden de dertien polderinlaten waaronder één hevel geautomatiseerd, zodat het waterschap ze eenvoudiger en efficiënter op afstand kan bedienen. Vermeulen: “Bij de meeste installaties gebeurt dat nu nog handmatig. Ook gebruiken we een nieuw besturingssysteem. En om goed te kunnen sturen, plaatsen we een aantal automatische chloridemeters.”
Hollandse Delta heeft samen met de andere betrokken partijen subsidie voor het project aangevraagd bij het Deltafonds Zoetwater van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vorig jaar is de subsidie van 2,5 miljoen euro toegekend. Waterschap Hollandse Delta investeert zelf een bedrag van 1,9 miljoen euro in het project. Daarnaast dragen Havenbedrijf Rotterdam en Hoogheemraadschap van Delfland gezamenlijk nog 350.000 euro bij.
MEER INFORMATIE
Toelichting door Hollandse Delta
Korte video over het project
H2O Actueel: aankondiging project