Waterschap Hollandse Delta wil de waterkwaliteit in zijn beheersgebied verbeteren. Daartoe worden coaches ingezet, die agrariërs in het gebied van praktijkgerichte tips en adviezen voorzien. Of de inzet van de coaches ook resultaat oplevert, moet duidelijk worden in een serie gesprekken en door metingen van de waterkwaliteit.
“Het waterschap is er niet alleen voor dijken en het waterpeil, maar natuurlijk ook voor de waterkwaliteit”, zegt Dirk Timmers van Waterschap Hollandse Delta. “Bij metingen merken we dat er gewasbeschermingsmiddelen in de sloot terecht komen. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit en de coaches kunnen agrariërs helpen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen vanaf erf of akker in de sloot terechtkomen.”
Het initiatief voor de emissiecoaches is genomen door een consortium aan partijen, waaronder het waterschap, de provincie en LTO Noord. Het project loopt tot 2027 en de kosten voor de inzet van de coaches in deze periode bedragen 595.000 euro, met een bijdrage van waterschap en provincie. De coaches komen vanuit LTO Noord en ze starten dit jaar in drie gebieden: Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten.
De coaches zullen zich volgens het waterschap richten op de dagelijkse praktijk van de agrariërs. Timmers: “Belangrijk is dat het gaat om adviezen uit de praktijk door coaches die vanuit diezelfde praktijk weten waar ze het over hebben. De coaches komen op bezoek bij de boer en dat moet leiden tot toepasbare tips om de kennis te vergroten en te helpen om slordigheden te vermijden.”
Om te controleren of de inzet van de coaches effect sorteert, is er een meetnetwerk opgezet. “Daar is begin dit jaar al mee begonnen. Op twintig locaties worden daar meer dan 200 stoffen gemeten. Door veranderingen in de metingen houden we een vinger aan de pols en zien we of er minder emissie van gewasbeschermingsmiddelen is.”
Naast de waterkwaliteitsmetingen zet het waterschap ook in op het gesprek. “We willen dit echt samen me t de boeren doen. Daarom gaan we ook direct het gesprek aan en dat willen we meerdere malen doen. Ongeveer een jaar na het eerste bezoek, plannen we daarom een nieuw gesprek om te kijken of de agrariërs de adviezen ter harte hebben genomen.