secundair logo knw 1

Geen Een wasplaats voor landbouwmachines voorkomt emissie gewasbeschermingsmiddelen

Waterschap Hollandse Delta wil de waterkwaliteit in zijn beheersgebied verbeteren. Daartoe worden coaches ingezet, die agrariërs in het gebied van praktijkgerichte tips en adviezen voorzien. Of de inzet van de coaches ook resultaat oplevert, moet duidelijk worden in een serie gesprekken en door metingen van de waterkwaliteit.

“Het waterschap is er niet alleen voor dijken en het waterpeil, maar natuurlijk ook voor de waterkwaliteit”, zegt Dirk Timmers van Waterschap Hollandse Delta. “Bij metingen merken we dat er gewasbeschermingsmiddelen in de sloot terecht komen. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit en de coaches kunnen agrariërs helpen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen vanaf erf of akker in de sloot terechtkomen.”

Het initiatief voor de emissiecoaches is genomen door een consortium aan partijen, waaronder het waterschap, de provincie en LTO Noord. Het project loopt tot 2027 en de kosten voor de inzet van de coaches in deze periode bedragen 595.000 euro, met een bijdrage van waterschap en provincie. De coaches komen vanuit LTO Noord en ze starten dit jaar in drie gebieden: Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

De coaches zullen zich volgens het waterschap richten op de dagelijkse praktijk van de agrariërs. Timmers: “Belangrijk is dat het gaat om adviezen uit de praktijk door coaches die vanuit diezelfde praktijk weten waar ze het over hebben. De coaches komen op bezoek bij de boer en dat moet leiden tot toepasbare tips om de kennis te vergroten en te helpen om slordigheden te vermijden.”

Om te controleren of de inzet van de coaches effect sorteert, is er een meetnetwerk opgezet. “Daar is begin dit jaar al mee begonnen. Op twintig locaties worden daar meer dan 200 stoffen gemeten. Door veranderingen in de metingen houden we een vinger aan de pols en zien we of er minder emissie van gewasbeschermingsmiddelen is.”

Naast de waterkwaliteitsmetingen zet het waterschap ook in op het gesprek. “We willen dit echt samen me t de boeren doen. Daarom gaan we ook direct het gesprek aan en dat willen we meerdere malen doen. Ongeveer een jaar na het eerste bezoek, plannen we daarom een nieuw gesprek om te kijken of de agrariërs de adviezen ter harte hebben genomen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Willem Vroom · 6 months ago
    Dit soort maatregelen doet men al jaren lang en levert slechts beperkt iets op. Het is het paard achter de wagen spannen. Waarom de oorzaak niet aanpakken en dus verbieden dat gewasbeschermingsmiddelen in oppervlakte- en grondwater terecht komt? Een boer mag dan alleen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken als hij kan garanderen dat er geen sprake is van uit-of afspoeling. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦