secundair logo knw 1

Foto: Peter Knippels

Afgelopen vrijdag verrichte heemraad Lies Struik de aftrap van het project 'Schoon erf, schone sloot' in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta. Doel van het project is de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

In het waterschap, vooral op Goerree Overflakkee, worden plaatselijk verhoogde hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Deze middelen zijn onder andere afkomstig van de erfafspoeling uit de bollenteelt: restanten bestrijdingsmiddelen die lekken op het erf en bij regen vervolgens in sloten terechtkomen.

Binnen het project ‘Schoon erf, schone sloot’ werken waterschap en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), afzonderlijke bollentelers, kennis- en adviesbureau CLM en gewasbeschermingsmiddelenleveranciers nu samen om de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

"Met afzonderlijke telers gaan we de transport, opslag en de behandeling van bollen op het erf bekijken en de emissieroutes naar het oppervlaktewater in beeld brengen. Daarbij worden ook monsters genomen in afvoerputjes van het erf. Dat doen we voor het planten van de bollen, dan is het erf in principe nog schoon," legt Leo Apron, Senior beleidsmedewerker watersysteem bij het waterschap uit.

Ook na de opslag, behandeling en het planten van de bollen worden er monsters genomen. "Na het eerste jaar gaan de telers maatregelen treffen waarna we weer bemonsteringen uitvoeren. Het project loopt dus 2 jaar."

De beleidsmakers van waterschap Hollandse Delta werden geïnspireerd door successen die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanaf 2014 boekte met het project' Schoon erf, schone sloot'. "In dit project werd een emissiereductie van meer dan 80 % bereikt. Hollands Noorderkwartier won er ook een innovatieprijs mee. Dit succes bracht de KAVB ertoe ook elders in het land soortgelijke projecten op te willen starten. Vanwege normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater op Goeree-Overflakkee waren wij al in gesprek met de bollentelers in ons gebied. Deze initiatieven kwamen dus mooi bij elkaar."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie