Het hoogheemraadschap van Delfland mag het afvalwater van glastuinbouwers rond Hoek van Holland zuiveren als in 2018 verscherpte zuiveringseisen ingaan. Voor de tuinbouwers betekent dat dat ze geen extra zuivering op hun terrein hoeven aanleggen.
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de zuivering door het hoogheemraadschap met een wetswijziging mogelijk wil maken. Vanaf volgend jaar zijn tuinbouwers verplicht om 95 procent van hun gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater te zuiveren als ze dit individueel doen. In een collectief kunnen ze uitstel krijgen tot 2021.
De wetswijziging dient om een uitzondering in de regio Delfland mogelijk te maken, vertelt woordvoerder Miriam Klazenga van hoogheemraadschap van Delfland. “Wij hebben de tamelijk unieke situatie dat we een afvalwaterzuiveringsinstallatie hebben midden tussen de kassen, De Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Daar komt ook wel wat afvalwater van huishoudens bij, maar een belangrijk deel is afvalwater van de tuinkassen. Voor de tuinders is het dus efficiënt om het afvalwater collectief dáár te zuiveren.”
Klazenga: “Wij mogen bij de huidige wetgeving als hoogheemraadschap in principe geen vergoeding vragen voor de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen. Door deze wetswijziging kan Delfland straks de kosten voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen doorbelasten aan de glastuinbouwbedrijven.”
Het voordeel voor de tuinders is dat ze geen nieuwe zuiveringsinstallatie hoeven aan te schaffen en daar dus ook geen ruimte voor hoeven te maken. Klazenga: “Wij hebben wel als voorwaarde gesteld dat de tuinders straks ál hun afvalwater via het riool afvoeren. We komen nu nogal eens resten van gewasbeschermingsmiddelen tegen in het oppervlaktewater als gevolg van al dan niet bewuste, illegale lozingen. Het is dus extra belangrijk dat tuinders ál hun afvalwater goed opvangen en afvoeren. Dat komt de kwaliteit van het oppervlaktewater ten goede.”