secundair logo knw 1

Foto: NK Tegelwippen

Gemeenten en bewoners zijn ook dit jaar ijverig bezig bij het NK Tegelwippen. Na vijf maanden staat de teller op bijna 1,5 miljoen verwijderde tegels. In Vlaanderen wordt er voor het eerst een kampioenschap gehouden. Hier zijn inmiddels ruim 870.000 tegels gewipt ten faveure van groen. Beide wedstrijden duren tot en met eind oktober.

Wat in Nederland in 2020 begon als een duel tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een groot evenement waaraan ditmaal bijna de helft van de gemeenten meedoet. Het NK Tegelwippen is een ludieke manier om te stimuleren dat inwoners stoep- en tuintegels vervangen door planten, bloemen en struiken. Met als gedachte dat een groene achter- of voortuin niet alleen mooi is, maar ook zorgt voor verkoeling op hete dagen en wateropvang bij hevige regenbuien.

Meeste tegels verwijderd in Arnhem
Tijdens het huidige kampioenschap dat op 21 maart van start ging, zijn tot nu toe welgeteld 1.481.852 tegels gelicht. De wedstrijd eindigt op 31 oktober. Ruim 150 gemeenten doen mee.

Zij zijn onderverdeeld in drie categorieën: groot (meer dan 100.000 inwoners), middel (50.000 – 100.000 inwoners) en klein (minder dan 50.000 inwoners). Er worden twee klassementen bijgehouden: de totale tegelstand en het aantal tegels per inwoner (TPI). Om het extra spannend te maken, zijn er ook derby’s tussen gemeenten. Verder kunnen inwoners de prijzen van de Wipper van de Maand en de Publiekswipper winnen.

Arnhem heeft tot nu toe van alle gemeenten de meeste tegels gewipt: ongeveer 134.000. Aan dat aantal kunnen zelfs Amsterdam en Rotterdam niet tippen. Ook is Arnhem koploper bij de grote gemeenten wat betreft TPI, gevolgd door Zwolle en Groningen.

Goede score door Etten-Leur
Vlaardingen voert momenteel de ranglijst aan bij de middelgrote gemeenten, al is het verschil met Veenendaal niet groot. Woerden is nummer drie, als het gaat om TPI.

In Etten-Leur zijn intussen per inwoner 1.354 tegels vervangen door groen. Daarmee springt de Brabantse gemeente er niet alleen uit bij de kleine gemeenten, maar scoort ook beter dan alle andere gemeenten. Ook in de kleine gemeenten Baarle-Nassau en Middelburg hebben mensen al veel stenen weggehaald.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Het evenement wordt georganiseerd door creatief bureau Frank Lee, met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het samenwerkingsverband Ons Water.

Veel deelnemers bij eerste VK
Vlaanderen is één van de meest verharde gebieden van Europa; 16 procent van het oppervlakte is versteend. Daarom wordt er nu ook een Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gehouden. De campagne past volgens de organisatie in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en de Blue Deal.

De eerste editie van het VK vindt net als het NK plaats van 21 maart tot en met 31 oktober. De belangstelling is groot. Er zijn meer dan 170 gemeenten van de partij, waaronder Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven.

De formule is hetzelfde als die van het Nederlandse kampioenschap. Het evenement wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid Breekijzer, met ondersteuning van bureau Frank Lee. KU Leuven is wetenschappelijke partner. Ambassadeurs van de campagne zijn de bekende Vlamingen Tine Embrechts en Bartel Van Riet.

Brugge en Kontich erg actieve gemeenten
Volgens de tussenstand zijn er in totaal 858.752 tegels gewipt. In Brugge zijn de meeste tegels verwijderd: meer dan 70.000. Als het gaat om het aantal gewipte tegels per inwoner, staat de stad derde in de categorie van grote gemeenten (meer dan 45.000 inwoners). Hierbij gaat Dendermonde aan de leiding.

Maasmechelen is koploper bij de middelgrote gemeenten (tussen 25.000 en 45.000 inwoners) en Kontich bij de kleine gemeenten (minder dan 25.000 inwoners). Kontich heeft met 2.840 ook de hoogste TPI van alle deelnemende gemeenten en is daarbij vrijwel niet meer in te halen. Dat is mede te danken aan de tegeltaxi. De gratis ophaalservice wordt ook door Nederlandse gemeenten met succes ingezet.

Infofraphic waarom VK TegelwippenInfographic Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)