secundair logo knw 1

Industrieel restwater wordt meestal geloosd op het oppervlaktewater. Het kan echter ook gebruikt worden om de watertekorten van de landbouw aan te vullen. De afgelopen jaren vond een proef plaats bij bierbrouwerij Bavaria. Met gezuiverd restwater lukte het om de vochtvoorziening van een droog perceel duidelijk te verbeteren.

Bierbrouwerij Bavaria is gevestigd in een relatief droog gebied en onttrekt jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter aan het grondwater. 1,5 miljoen kubieke meter daarvan wordt weer op het oppervlaktewater geloosd, gezuiverd restwater dat snel weer uit het gebied wordt afgevoerd.

Tegelijkertijd kampen boeren in de omgeving met watertekorten. “Het was dus een prachtige gedachte van Bavaria om te willen onderzoeken hoe hun gezuiverde industriële restwater gebruikt kon worden voor boeren in de omgeving”, zegt Ruud Bartholomeus, senior onderzoeker bij KWR en de leider van dit project.

Boer Bier Water
Bij de proef, die werd uitgevoerd door kennisinstituut KWR binnen TKI Watertechnologie en in samenwerking met het initiatief Boer Bier Water van Bavaria, is in een 8.5 hectare groot perceel een stelsel van drainagebuizen aangelegd.

Bartholomeus: “We zijn er in geslaagd de grondwaterstand op een droog perceel duidelijk te verhogen. De mate waarin dat lukte heeft me wel verrast en dat is een belangrijke uitkomst van de proef. Ook was de proef denk ik succesvol omdat alle belanghebbenden uit de omgeving bij het project Boer Bier Water betrokken zijn.”

“Het wordt onvermijdelijk dat we alle beschikbare bronnen op een verantwoorde manier betrekken bij de zoetwatervoorziening”, zegt Bartholomeus. Hij noemt de proef bij Bavaria daarom succesvol en belangrijk.

Integrale aanpak
Toch wil hij hergebruik van industrieel restwater niet meteen op grote schaal adviseren. “Processen als deze moeten deel uitmaken van een integrale aanpak. Restwater is wel gezuiverd, maar we moeten natuurlijk heel goed weten wat nog aanwezige stoffen in de bodem precies doen. En wat zijn de bredere gevolgen voor de waterhuishouding als je deze vorm van irrigatie toepast?”

Hoewel de oorspronkelijke proef van KWR en TKI Watertechnologie is afgelopen, wordt het onderzoek wel doorgezet in een Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband. Ook KWR blijft bij de pilot betrokken. “Gelukkig maar, want er valt nog het nodige te onderzoeken. In eerste instantie gaan we voortzetten wat we al deden, maar we kijken ook naar een uitbreiding naar andere percelen.”

 

MEER INFORMATIE
Het KWR rapport Hergebruik van industrieel restwater voor de watervoorziening van de landbouw

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.