secundair logo knw 1

Circulaire economie kan in belangrijke mate bijgedragen aan het oplossen van mondiale waterschaarste. Dat zegt de bank ING na een gezamenlijk onderzoek met kennisinstituut Deltares.

Met een verwachte jaarlijkse groei van het wereldwijde zoetwatergebruik van twee procent komt de vraag naar water snel in de buurt van het beschikbare aanbod, stelt de bank. “Dat komt vooral omdat water in een lineair model gebruikt wordt, waarin het steeds meer vervuild raakt en ongeschikt wordt voor hergebruik.” Met circulaire economie, een economisch systeem dat is gericht op optimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, kunnen watertekorten significant worden verminderd, in potentie is een besparing van 400 miljard kubieke meter mogelijk, aldus de bank. Dat staat gelijk aan elf procent van het wereldwijde waterverbruik en ongeveer anderhalf keer het watergebruik in de EU.

De bank en het kennisinstituut Deltares onderzochten de mogelijkheid om met circulaire economie in zes regio’s in de wereld de watertekorten te verminderen. Voor het onderzoek leverde Deltares datasets op basis van onderzoek in de zes regio’s. Het instituut heeft gekeken wat de impact van circulaire economie kan zijn op efficiënt gebruik en hergebruik van water in de landbouw, industrie en huishoudens. Daarna is met het mondiale watermodel Water2Invest de potentiele impact van deze maatregelen op de waterschaarste in zes landen berekend, laat het instituut weten.

Conclusie is dat in alle zes de gebieden, waaronder Nederland, de watertekorten afnemen als de economie zou worden afgestemd op efficiënt en hergebruik van water. Deze bevindingen bieden bedrijven in de waterketen kansen, stelt econoom Gerben Hiemenga van ING Economisch Bureau, ook al noemt hij de transformatie van lineaire naar circulaire watersystemen wereldwijd een enorme opgave.

Met de door Deltares verzamelde data maakte ING een analyse die is verwerkt in het rapport ‘Less is more: Circular solutions to water shortages’. De bank geeft op zijn website een overzicht van wat de mogelijkheden tot besparingen in de zes onderzochte regio’s zijn:

  • In Californië heeft de circulaire economie de potentie om het aantal jaren met verwachte watertekorten tot 2050 te halveren. De watertekorten die blijven bestaan worden bijna geëlimineerd (meer dan 90% reductie).
  • Ghana heeft naar verwachting tot 2050 te kampen met 15 jaren van watertekorten. De circulaire economie kan het watertekort in 1 jaar elimineren en in de overige 14 jaar met twee derde doen afnemen. Dit bespaart jaarlijks 117 miljoen m3 water.
  • In Bangladesh, met zijn zeer water intensieve textielindustrie, kan de circulaire economie de watertekorten halveren. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van 20 miljard m3 water.
  • Noord India is een regio met grote en structurele watertekorten, mede door een zeer water intensieve en –inefficiënte landbouw. De circulaire economie kan de watertekorten met een derde doen afnemen. Hierdoor wordt jaarlijks 350 miljard m3 water bespaard of te wel 10% van het huidige wereldwijde waterverbruik.
  • De Verenigde Arabische Emiraten hebben al een zeer efficiënt watersysteem als gevolg van jaren van waterschaarste. Daardoor is de potentie van de circulaire economie relatief laag. Het kan de watertekorten met 16% doen afnemen wat jaarlijks 373 miljoen m3 waterbesparing oplevert.
  • In Nederland zijn watertekorten in vergelijking met de andere regio’s minimaal. Efficiënt watergebruik draagt daaraan bij. Zo gebruikt de agrarische sector slechts 7 liter water om één euro omzet te genereren, terwijl dat wereldwijd 900 liter is. Circulariteit draagt vooral bij aan meer hergebruik van water en minder watervervuiling. De watertekorten nemen hierdoor met een kwart af wat jaarlijks 6 miljoen m3 waterbesparing oplevert.

Lees hier het hele rapport: Less is more: Circular solutions to water shortage 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”