secundair logo knw 1

door Joost Buntsma

WATERBLOG - De Nederlandse waterschappen hebben innovatie hoog in het vaandel staan. Dat is nodig om antwoorden te vinden op de grote uitdagingen van deze tijd. U kent ze vast: energietransitie, klimaatverandering en de overgang naar een biobased en circulaire economie.

Joost Buntsma 180De waterschappen willen graag hun bijdrage leveren aan het oplossen ervan. Vandaar dat de Unie van Waterschappen namens de waterschappen meerdere akkoorden en Green Deals heeft ondertekend, met daarin ambitieuze doelstellingen.

Niet alleen deze grote uitdagingen, ook de ‘kleinere’ vragen om innovatie. Denk aan de mogelijkheden van de informatietechnologie, de kwaliteit van ons (water)milieu, gezondheid, burgerparticipatie en de verdeling van verantwoordelijkheden. Het gaat daarbij wat mij betreft niet alleen om technische, maar ook om sociale innovaties.

Om al die doelstellingen te verwezenlijken is samenwerking tussen de waterschappen en onze partners onontbeerlijk. We leren van elkaar. STOWA blaast op al deze vlakken namens de waterschappen en provincies haar partij mee door het stimuleren van innovatie en kennisontwikkeling.

Ik veronderstel dat bekend is dat de T in STOWA staat voor 'Toegepast', dit in tegenstelling tot het fundamentele, het wetenschappelijke onderzoek dat voorafgaat aan het toegepaste. Maar zowel voor de grote als voor de kleine vraagstukken is toegepast onderzoek alleen onvoldoende; er is ook  baanbrekend onderzoek nodig. STOWA heeft in het verleden daarom al de samenwerking gezocht met verschillende universiteiten. Met een aantal universiteiten hebben we bilaterale overeenkomsten, we participeren in WETSUS en we leveren een bijdrage aan een groot aantal promotieonderzoeken van NWO-TTW (voorheen STW). En binnenkort honoreren we samen met KWR en NWO voor het eerst een eigen call voor onderzoeken op het gebied van  ‘nieuwe’ stoffen / medicijnresten. Alle universiteiten konden hierop inschrijven.

Nu lijkt het er - gezien wat ik hiervoor geschreven heb - wellicht op dat STOWA alleen op zoek is naar de resultaten van baanbrekend onderzoek. Dat is zeker niet het geval. Het doel van STOWA is het entameren van innovatie en onderzoek dat er voor zorgt dat waterbeheerders hun werk beter en/of goedkoper kunnen uitvoeren. Die doelstelling kan ook aan de ‘achterkant’ van het toegepaste onderzoek worden bereikt. Bijvoorbeeld  door nieuwe apparatuur, of zelfs alleen het verbeteren van bestaande methoden en technieken.

Ik zie in dit verband geen universiteiten voor me, maar het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Het Valorisatieprogramma Deltatechnologie in Delft en de Water Alliance in Leeuwarden verrichten hier goed werk. En verschillende waterschappen zoeken én vinden op dit vlak de verbinding met het bedrijfsleven en dan het liefst in hun directe omgeving. Ook hier zou ik willen dat we van elkaar leren. Niet iedereen hoeft tenslotte het wiel zelf uit te vinden.

Dus: hebt u goede voorbeelden hoe je als overheidsorganisatie aansluiting kunt vinden bij de innovatiekracht van het MKB, dan nodig ik u van harte uit contact met mij op te nemen. Mijn mailadres vindt u hieronder. En de voorbeelden? Die mogen klein én groot zijn, en binnen én buiten het waterveld liggen. Want innovaties zijn er in alle soorten en maten.

Joost Buntsma is directeur van Stowa

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie