secundair logo knw 1

Deltacommissaris Peter Glas (links) reikt de prijs uit aan projectleider Erik Jolink (midden) en dagelijks bestuurder Tjip Douwstra van Hunze en Aa's. Foto Nationaal Deltaprogramma

Het Zonnetje, de prijs voor een innovatief en inspirerend project van het Nationaal Deltaprogramma, is dit jaar gewonnen door de Brede Groene Dijk van waterschap Hunze en Aa’s. Op het Deltacongres vandaag in Haarlem reikte Deltacommissaris Peter Glas de bijbehorende glazen vaas uit aan het team van de Brede Groene Dijk.

Ieder jaar nomineert het Deltaprogramma drie inspirerende voorbeelden die laten zien hoe in Nederland gewerkt wordt aan voldoende zoetwater, ruimtelijke adaptatie en waterveiligheid. In de aanloop naar het Deltacongres kan het publiek zijn stem uitbrengen.

Dit jaar vertegenwoordigde de Brede Groene Dijk de pijler waterveiligheid. De andere genomineerden waren de zoetwatervoorziening in Oost-Nederland en de klimaatadaptieve herinrichting van het stationsgebied in Zwolle. Het Groningse project won overtuigend met circa tweeduizend van de drieduizend uitgebrachte stemmen. 

Projectmanager Erik Jolink noemde de prijs "een prachtige erkenning dat de Brede Groene Dijk gezien wordt als hét voorbeeld van Nederlandse innovatieve waterbouw". Het project toont volgens hem aan dat gesleep met grond voor dijkversterking niet langer nodig is.

Baggerslib
De zeedijk in Noordoost-Groningen is recent versterkt met gerijpt zout baggerslib uit de Eems-Dollard. Het slib is in drie jaar tijd gerijpt tot stevige dijkenklei, een proces dat in de natuur tientallen jaren duurt. Hiermee is de dijk over een lengte van 750 meter verbreed en verhoogd.

Waterschap Hunze en Aa’s spreekt van een wereldprimeur. Het wil de resterende 11,5 kilometer van de Dollarddijk vanaf 2025 ook met deze lokale klei versterken. Op deze manier wordt gesleep met grond voorkomen en vermindert de CO2-emissie van transport. Tegelijk verbetert de waterkwaliteit van de Dollard als het slib eruit gehaald wordt.

Vorig jaar ging Het Zonnetje naar het project Hedwige-Prosperpolder. De Zeeuws-Vlaamse polder wordt teruggegeven aan de natuur en dient tijdelijk als testlocatie voor praktijkproeven met dijkversterking.

 

LEES OOK
Projectpagina Brede Groene Dijk
H2O-bericht: Eerste zeewering van gedroogd baggerslib opgeleverd

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.