De Aqua Nederland Vakbeurs kent dit jaar de Innovatiestraat. Hier presenteren bedrijven producten en diensten die op de pas kort op de markt zijn, of binnenkort op de markt verschijnen.
Een hiervan is SenZ2, dat een kleine, makkelijk te installeren radarniveaumeter heeft ontwikkeld. Deze kan gebruikt worden om het niveau van een vloeistof of droge stof te meten in een tank of vat, dan wel om de waterhoogte te meten in een pijpleiding of waterloop. De meetgegevens worden via het mobiele telefoonnetwerk verstuurd.
Behalve het niveau van de vloeistof of vaste stof, kan de meter, die dezelfde naam draagt als het bedrijf, ook de temperatuur en positie (op basis van GPS) doorgeven. Het is de bedoeling dat er over zes maanden een variant van de SenZ2 komt die gegevens via bedrading doorgeeft. Daarnaast is een variant in ontwikkeling die de stroomsnelheid van water kan meten op basis van het doppler-effect.
EQA Projects bereidt de installatie voor van de eerste EQA-River. Dit is een drijvende waterkrachtinstallatie, die in beken en rivieren kan worden gelegd. Het eerste exemplaar komt bij Doesburg in de IJssel te liggen. Omdat het drijvende installaties zijn, hoeft er vrijwel geen infrastructuur aangelegd te worden. Twee meerpalen en een elektriciteitskabel volstaan. De grootte, en daarmee het opgewekte elektrische vermogen, van de EQA-River zijn afhankelijk van de waterdiepte, stroomsnelheid en het debiet. De EQA-River maakt gebruik van dezelfde technologie als de EQA-Box en de EQA-Smartstuw, waarvan al enkele exemplaren geplaatst zijn om elektriciteit op te wekken bij kleine stuwen.
NIQO
Nog in ontwikkeling is NIQO van AkaNova. Het betreft een sensor die geplaatst kan worden in een IBA om de mate van zuivering van afvalwater te bepalen. Hiermee kan bepaald worden of het water voldoende gezuiverd is om het te kunnen lozen op het oppervlaktewater, of dat het water nog langer in de IBA moet verblijven. De sensor werkt met leds van verschillende golflengte. De mate van absorptie van het licht van verschillende golflengtes geeft een indicatie van de mate van vervuiling. Bij proceswater werkt deze technologie. Eind dit jaar wil AkaNova een variant gereed hebben die met rioolwater overweg kan.
Cellvation gaat bij de rwzi van waterschap Aa en Maas in Aarle-Rixtel een installatie bouwen, die 3.000 ton schone cellulose per jaar kan produceren uit rioolwater. Dit is mogelijk omdat de cellulose uit het afvalwater bij deze rwzi al wordt teruggewonnen. Na de proefinstallatie die sinds juni 2017 draait bij de rwzi van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Geestmerambacht is dit de tweede installatie die Recell kan produceren, zoals de schone cellulose heet. Jaarlijks komt via het rioolwater 180.000 ton cellulose bij de rwzi's terecht, die als grondstof voor Recell zou kunnen dienen.