secundair logo knw 1

RIONEDdag in Utrecht

De ZOAK klinker van Tile Systems en Hogeschool Rotterdam heeft de RIONEDinnovatieprijs gewonnen. De innovatieve klinker kreeg vanochtend de meeste stemmen van het publiek op de RIONEDdag in Utrecht.

Met de verkiezing wil Stichting RIONED de innovatie in het stedelijk waterbeheer en de riolering stimuleren. Er waren deze keer 9 inzendingen, waarvan er 4 waren genomineerd voor de eindronde.

De ZOAK klinker won in de finale nipt van de innovatieve Kolkgoot, een afvoer van hemelwater zonder buizen. Van de ongeveer 700 aanwezigen stemden in de finale ronde 51,9 procent voor de klinker, 48,1 procent van de stemmen ging naar de kolkgoot.

Waterdoorlatend
De ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) klinker is een circulair product uit gerecycled keramiek. De straatsteen met holle ruimtes is waterdoorlatend (100 procent) en houdt tijdelijk water (5mm per m2) vast, aldus de producent. Andere eigenschappen zijn: vorstbestendig, geluid reducerend, kleurvast en zeer sterk.

De kolkgoot voor afvoer van hemelwater heeft een grote capaciteit, is onderhoudsarm en ongevoelig voor schades, aldus producent Bleijko Beton. In de gemeente Veerle is de goot zonder buizen voor het eerst geplaatst.

SAM4
Een andere genomineerde innovatie was SAM4, het systeem waarmee Semiotic Labs aankomende storingen in pompen detecteert door analyse van het stroomgebruik. Het leidt tot efficiënt onderhoud van pompen en compressoren.

Ook het GIS portaal, de digitale samenwerking van Stichting Rondom GWW en gemeente Rotterdam, was genonimeerd. Het portaal is het middelpunt waarop alle data, zowel 2D/3D CAD, onderzoeken en inmetingen verzameld en ontsloten wordt.

 

MEER INFORMATIE
Grubbenvorst krijgt eerste straat met klimaatadaptieve ZOAK-klinker

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.