Er is de laatste tijd dan wel veel te doen over de lozingen van chemische stoffen in het Nederlandse oppervlaktewater, maar de waterbedrijven leveren nog altijd drinkwater af dat voldoet aan de geldende normen. Dat blijkt uit het rapport 'De kwaliteit van het drinkwater in Nederland in 2016' van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Het ILT baseerde het rapport op de resultaten van de meer dan 670.000 drinkwaterkwaliteitscontroles die de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven in 2016 aan de ILT hebben gemeld. De drinkwaterbedrijven zijn wettelijk verplicht een meetprogramma uit te voeren om de drinkwaterkwaliteit te bewaken. Behalve de standaard parameters, meten de waterbedrijven ook de aanwezigheid van nieuwe stoffen in het water en houden ze bodemverontreinigingen in de buurt van drinkwaterbronnen in de gaten.
"Bij 99,9 procent van de metingen blijkt het drinkwater aan de gestelde normen te voldoen," schrijft het ILT. Bij 461 metingen werden de normen overschreden. Daarbij ging het in meer dan 80 procent van de gevallen om overschrijdingen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleverden. Waar dat wel het geval was, werd de oorzaak van de verontreiniging volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport snel opgelost. De inspectie schrijft: "De normoverschrijdingen zijn over het algemeen incidenteel van karakter en de drinkwaterbedrijven pakken incidenten effectief aan."
Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport kunt u het rapport downloaden (pdf)