secundair logo knw 1

Morgen is het Girlsday. Tienduizend jonge meiden gaan op bezoek bij bedrijven om kennis te maken met techniek en ICT. Ook de watersector zet voor hen de deuren open.

Girlsday is een landelijk evenement dat sinds 2010 jaarlijks wordt georganiseerd. De bedoeling is om jonge meiden te laten zien wat bèta-, technische en ICT-beroepen inhouden. Het probleem is natuurlijk bekend: veel meisjes weten hier amper iets van, waardoor heel wat vrouwelijk technisch en ICT-talent verloren gaat. Dit jaar doen tienduizend meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar en ruim driehonderd bedrijven mee.

De watersector is ook van de partij. Vooral waterschappen zijn actief, zoals Waterschap Vechtstromen. Dit waterschap verwelkomt dertig meiden uit de derde klas van de havo en het vwo op de rioolwaterzuiveringen in Emmen en Hengelo. “Veel meisjes denken ten onrechte dat techniek saai is en alleen leuk voor jongens”, zegt educatieadviseur Manon Rozema. “De vrouwelijke procesoperators bij onze waterzuivering bewijzen het tegendeel!”

Vorig jaar heeft Waterschap Vechtstromen voor het eerst meegedaan aan Girlsday. Rozema: “Dat was een succes. De deelneemsters waren enthousiast over hun bezoek aan een rioolwaterzuivering. Ze vonden de techniek achter het schoonmaken van water uit de wc interessant.”

De meisjes krijgen morgen (13 april) eerst een korte introductie over het werk van het waterschap en daarna een rondleiding op de zuivering. Tot slot doen zij zelf proefjes, waarbij twee vrouwelijke procesoperators hen helpen. “Het is voor iedereen een leuke happening”, vertelt Rozema. “Het evenement past ook precies bij ons. We vinden educatie belangrijk en hebben daarom een intensief educatief programma voor scholen.”

Een andere partij die meedoet, is het Centre of Expertise Water Technology. Twintig tweedeklassers van een middelbare school komen naar de WaterCampus in Leeuwarden. De meisjes gaan aan de slag met proefopstellingen in het Waterapplicatiecentrum. Zij kunnen onder meer een kleine waterzuivering bouwen, water ontzouten en verschillende watertypen meten.

Meer weten over Girlsday? Kijk hier.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.