secundair logo knw 1

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) l Foto Rijksoverheid/Martijn Beekman

De Tweede Kamer legt zich niet neer bij het besluit van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om de oliewinning bij Schoonebeek te hervatten. Ze wil hierover voor de zomer nog een debat. Volgens Vijlbrief kan het productiewater nu veilig en verantwoord geïnjecteerd worden in een nabijgelegen gasveld.

In een brief aan de Tweede Kamer suggereert de staatssecretaris dat er in Schoonebeek voldoende draagvlak is. Het dorp zelf denkt daar anders over, zo bleek vorig jaar uit een enquête van Dorpsbelangen. Een meerderheid (57 procent) sprak zich toen uit tegen het injecteren van het afvalwater van de oliewinning in de bodem onder Schoonebeek. 

"Dit zagen we wel aankomen", reageerde voorzitter Jos van Hees van Dorpsbelangen op RTV Drenthe. "Met onze enquête wordt feitelijk niets gedaan."

De tegenstanders vrezen vooral schade door bodemdalingen en aardbevingen. Een aardbeving dit voorjaar net over de grens bij Emlichheim heeft de zorgen volgens Van Hees alleen maar groter gemaakt. De Actiegroep Stop Afvalwater Schoonebeek heeft al aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen het besluit. 

Adviezen
De oliewinning in Schoonebeek werd in 2021 stilgelegd omdat het productiewater te veel chemische stoffen bevatte. Het water werd toen nog geïnjecteerd in een voormalig Twents gasveld. In datzelfde jaar werd de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onder verscherpt toezicht gesteld vanwege gebrekkig optreden na een scheur in de buitenbuis van een waterinjectieput. 

Sindsdien is er, aldus Vijlbrief in zijn Kamerbrief, "intensief over gesproken om het productiewater niet meer in Twente, maar in Drenthe nabij de oliewinning te injecteren in een gasveld". Daarover heeft hij nu een ‘ontwerpbesluit’ genomen.

De staatssecretaris baseert zich op adviezen van de onafhankelijk toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en kennisinstituut TNO, die concluderen dat waterinjectie veilig en verantwoord kan. Ook verwijst hij naar het ‘gebiedsproces’, waarin uitvoerig gesproken is met regionale overheden en omwonenden. 

Volle laag
Daardoor zijn voorstellen van de NAM aangepast en zijn er afspraken gemaakt over eventuele schade. Het gebruik van chemische hulpstoffen kan worden beperkt door de aanleg van nieuwe injectieputten met andere materialen.

Ook is afgesproken om de regio meer te laten profiteren van de winning dan eerder was beloofd. De NAM betaalt 1 euro per vat olie en 1,50 als de olieprijs boven de 80 euro komt. Dit levert de regio naar verwachting 45 tot 60 miljoen euro op. 

Toch krijgt Schoonebeek nu volgens SP-kamerlid Sandra Beckerman "de volle laag". Ze vroeg deze week direct een debat aan, dat nog voor de zomer zou moeten plaatsvinden. "Dat is deze Kamer aan haar stand verplicht", vond ze. "Immers, het was deze Kamer, onder leiding van Pieter Omtzigt, die de afvalwaterinjectie in Twente stopzette. Laten we voor Drenthe doen wat we voor Twente deden." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie