secundair logo knw 1

Fort de Roovere in de gemeente Bergen op Zoom, onderdeel van de West Brabantse Waterlinie die in 1628 werd aangelegd I foto: Ed Kil / Provincie Noord-Brabant

Het grensoverschrijdende Schelde Delta gebied gaat voor de erkenning als UNESCO Global Geopark. Bij groen licht wordt de Schelde Delta met een oppervlakte van 5.500 vierkante kilometer een van de grootste geoparken ter wereld.

Het lijvige bidbook voor de kandidatuur van het Schelde Delta gebied is vorige week officieel ingediend. Het UNESCO-label wordt door de initiatiefnemers vergeleken met een Michelinster. De VN-organisatie gaat tot erkenning over als een gebied internationale waarde heeft vanwege het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en de natuur.

De provincies Noord-Brabant en Zeeland en drie Vlaamse provincies hebben het voortouw genomen bij de erkenning van de Schelde Delta als UNESCO Geopark. Ook doen meer dan 130 partners mee, zoals Waterschap Brabantse Delta, het Delta Platform en het Watersnoodmuseum. De kandidatuur wordt gesteund door onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vlaamse overheid en Watererfgoed Vlaanderen.

Estuarium met Schelde als ‘blauwe draad’
Het gebied van de Schelde Delta bevindt zich aan Nederlandse kant in Zeeland en het westelijk deel van Noord-Brabant en in België in delen van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen. De delta is wetenschappelijk gezien een estuarium met de Schelde als ‘blauwe draad’. De getijden van de Noordzee duwen en trekken aan de loop van deze rivier en zout en zoet water lopen in de delta in elkaar over.

Zo is een landschap ontstaan met afwisselend zand- en kleilagen, hoger en lagen gelegen gebieden en veel verschillende sferen. De mens heeft heel wat sporen achtergelaten door de strijd tegen en het leven met water. Vanwege de lage ligging, de grote bevolkingsdichtheid - er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen - en de vele economische activiteiten is Schelde Delta een van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering in de wereld.

Het gebied wordt als uniek omschreven en dat is een belangrijk voor de erkenning. Per type karakteristieke geologie wordt slechts één regio als geopark aangewezen. Er zijn wereldwijd 177 geoparken in 46 landen. De Hondsrug is momenteel het enige UNESCO Geopark in Nederland.

Mogelijk in 2024 groen licht
Een commissie van UNESCO-experts bezoekt komend voorjaar de Schelde Delta om te kijken of aan alle voorwaarden voor erkenning wordt voldaan. In het voorjaar van 2024 wordt bekendgemaakt of UNESCO akkoord gaat. Is dit het geval, dan wordt het certificaat later in het najaar uitgereikt.

Volgens de provincies Noord-Brabant en Zeeland kan het kwaliteitslabel de internationale aandacht vergroten en meer wetenschappelijk onderzoek aantrekken. Ook zorgt de status van geopark voor versterking van de regionale profilering en voor een nieuwe dimensie in het toeristisch en recreatief aanbod. De betrokken partijen mogen het keurmerk gebruiken bij hun activiteiten. 

 

Kaart Schelde DeltaKaart van de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta I Beeld: Provincie Noord-Brabant

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦