Gedeputeerde staten van Friesland stellen voor om het waterschap Blija Buitendijks op te heffen. Daarmee zou het kleinste waterschap van Nederland verdwijnen.
Met honderd hectare onbebouwde kwelder in beheer is Blija Buitendijks het kleinste openbaar lichaam van Nederland. Het waterbeheer bestaat uit twee klepduikers, het uitbaggeren van de afwateringssloten in de polder en onderhoud van een zoetwaterleiding voor ingeschaard vee in gebied buiten de Friese zeedijk. In de polder laten zeven boeren in de zomer vee grazen.
Het waterschap overleefde tot dusverre alle fusiegolven in de wereld van de waterschappen en bestaat al honderd jaar. De Friese gedeputeerde Sietske Poepjes vindt dat het nu genoeg is geweest, zonder dat overigens duidelijk wordt of daartoe een actuele aanleiding is. Ze vraagt de provinciale staten het schap op te heffen.
Blija Buitendijks zit zonder bevoegd bestuur. De administratie ging in 2010 verloren, toen de boerderij van akkerbouwer Binne Reitsma en tevens secretaris van het waterschap in vlammen opging.
Er zijn nog vijf ingelanden, naast twee boeren zijn dat It Fryske Gea, de PKN-gemeente van Kollum en de Stichting het Old Burger Weeshuis in Leeuwarden. In feite bestaat het bestuur uit Reitsma die de incidentele vergaderingen leidt. Hij betreurt het besluit van GS om het waterschap op te heffen. “Het zit niemand in de weg op een paar provincieambtenaren na en – naar ik heb vernomen – Rijkswaterstaat,'' zegt hij tegen de Leeuwarder Courant.