Met name door klimaatverandering slinkt de beschikbare hoeveelheid zoet water. Dat zal tot concurrentie om het beschikbare water leiden tussen energie en landbouw. Dit betoogde professor Fulco Ludwig op 22 juni in zijn inaugurele rede aan Wageningen University & Research.
Vooral in droge gebieden slinkt de beschikbaarheid van water. Ludwig verwacht dat rivieren minder water zullen vervoeren, vooral in droge gebieden en op breedtegraden waar de bevolkingsdichtheid bijzonder hoog is, onder andere delen van Amerika, India en China.
Dit terwijl de behoefte aan water alleen maar groeit. Omdat de bevolkingsaantallen stijgen, evenals het gemiddeld inkomen, wordt er een steeds groter beroep gedaan op het nog beschikbare water. Voor de productie van extra voedsel is immers meer water en energie nodig. De landbouw vergt ook meer irrigatie om de toenemende droogte te compenseren.
Ook de energiesector vraagt meer water. Kernenergie, biobrandstoffen en alternatieve fossiele brandstoffenwinningen vereisen volgens Ludwig allemaal meer water dan de traditionele fossiele brandstoffen. Dat versterkt de competitie om water tussen de energie- en de voedingssector en leidt er toe dat er minder water overblijft voor natuurlijke ecosystemen.
Met zijn onderzoek wil Ludwig data, observaties en modellen koppelen om de gevolgen te analyseren van de toenemende waterschaarste. Hij wil zijn data en modellen beschikbaar stellen aan boeren in ontwikkelingslanden. Op basis van die gegevens worden apps ontwikkeld over waterbeschikbaarheid. Deze apps helpen lokale boeren - op basis van hun eigen kennis van het weer en de akkers - bij het nemen van een besluiten over bijvoorbeeld irrigatie. Dit soort praktisch bruikbare tools zijn volgens Ludwig een manier om boeren te helpen om te gaan met gevolgen van kimaatverandering.
Hier kunt u de inaugerele rede van Fulco Ludwig terugluisteren.