secundair logo knw 1

Hoog bezoek tijdens het tweede grensoverschrijdende Belgisch-Nederlands Watersymposium in Eindhoven. Koning Filip woonde het plenaire middagdeel bij in het kader van zijn officiële staatsbezoek aan ons land.

De Belgische vorst luisterde tijdens het symposium ‘Waarde van water’ onder meer naar een toespraak van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Zij had het over de goede relatie tussen de twee landen. “Bij sport staan we soms recht tegenover elkaar, maar verder zijn we de beste buren en prima partners. Ook op het gebied van water.”

Schultz van Haegen sprak de hoop uit dat waterprofessionals van beide landen elkaar zouden enthousiasmeren en inspireren en noemde een aantal veelbelovende grensoverschrijdende projecten. De minister benadrukte het belang van een coalitie der lage landen op watergebied. “Nederland en België zijn weliswaar kleine landen, maar hebben een enorme hoeveelheid kennis en een wereldwijde ervaring. Ook lopen we voorop bij innovatie. Op het gebied van watertechnologie kunnen we samen de wereld veroveren.”

De bijeenkomst op 30 november werd georganiseerd door het Vlaams Kenniscentrum Water, de Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie en het Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Het centrale thema was robuuste watersystemen en circulaire economie. De deelnemers konden kennis uitwisselen en gezamenlijke projecten initiëren. Het middagdeel vond plaats op de High Tech Campus in Eindhoven, de ‘slimste vierkante kilometer van Europa’ zoals dagvoorzitter Henk van Dongen het uitdrukte. Daar was koning Filip eerder op de dag bij enkele innovatieve bedrijven op bezoek geweest, voordat hij naar het watersymposium kwam.

Er werd nog een andere voorname Belgische bezoeker verwacht, maar de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois moest op het laatste moment afzeggen. In zijn plaats kwam Dirk Verlee, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Den Haag. Hij vertelde dat water in alle opzichten belangrijk is voor Vlaanderen. “Een op de zes mensen werkt in een watergerelateerde sector. Water is voor de Vlaamse regering een topprioriteit. Daarbij staat de transitie naar een circulaire economie voorop.” Verlee deed een oproep om de Belgische en Nederlandse visies naast elkaar te leggen. “We moeten samen oplossingen bedenken om de vele uitdagingen aan te gaan.”

Ook was er een korte paneldiscussie met deelnemers uit beide landen. Jiska Verhulst, transitiemanager circulaire economie in Vlaanderen, had het over het belang van regelluwe zones. “Dat maakt innovatie veel sneller mogelijk.” Watergraaf Peter Glas vertelde dat zijn waterschap De Dommel burgers en andere betrokkenen meer bij projecten wil betrekken. “Sociale innovatie is minstens zo belangrijk als technische innovatie.” Volgens Durk Krol van WssTP, het Europese technologieplatform voor water, is het een zware strijd om bij de EU voldoende subsidie voor waterprojecten te krijgen. “Water is geen apart thema in Europese beleidsdiscussies zoals energie, maar een onderdeel van meerdere onderwerpen. Daarom is niemand er echt verantwoordelijk voor.”

Lees hier de geschreven versie van de toespraak van minister Schultz van Haegen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”