secundair logo knw 1

Langsdammen in de Nieuwe Waterweg. Foto Rijkswaterstaat

In de Nieuwe Waterweg wordt later dit jaar een kunstmatig rif geplaatst dat de kracht van de golven breekt en een leefgebied vormt voor dieren en planten. Deze ‘Rotterdam Reef’ helpt volgens Rijkswaterstaat om de biodiversiteit en de waterkwaliteit in de monding van de Maas te verbeteren.

De Nieuwe Waterweg wordt steeds verder verdiept om steeds grotere zeeschepen richting de Rotterdamse haven te kunnen loodsen. Daardoor neemt de verzilting toe en is er minder ruimte voor de natuur.

In het project Groene Poort werken Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds samen aan maatregelen om de waterkwaliteit in het geïndustrialiseerde gebied te verbeteren. Zo worden, buiten de vaargeul, over een lengte van 5 kilometer natuurvriendelijke oevers aangelegd.

Eind vorige maand ondertekenden Rijkswaterstaat, de gemeente, Boskalis en de Delftse start-up Reefy een samenwerkingsovereenkomst voor een proefopstelling van 30 meter kunstmatig rif.

Legoblokken
"Reefy maakt een soort legoblokken die in het water gestapeld kunnen worden", legt Jos Wieggers van Rijkswaterstaat op de website uit. "Die blokken vormen een schuilplaats voor vissen en andere diersoorten. Tegelijkertijd remmen ze de golfkracht, zodat richting de oever een rustig leefgebied voor planten en dieren ontstaat."

De Groene Poort wordt de eerste grootschalige testlocatie voor Reefy, dat vorig jaar geselecteerd werd in het Rotterdamse innovatieprogramma Port XL. De blokken zijn eerder getest bij Deltares. Boskalis, een van de partners van Port XL, installeert ze op eigen kosten, naar verwachting in oktober van dit jaar.

Voor de natuurvriendelijke oevers worden in het verlengde van de Nieuwe Waterweg, nabij Rozenburg en Maassluis, tussen bestaande kribben langsdammen aangelegd. De bodem tussen de oevers en de nieuwe langsdammen wordt verhoogd, zodat hij langzaam afloopt richting de nieuwe dam. Bij eb valt een deel van de bodem droog, bij vloed loopt hij onder water. "In dit brakke water voelen waterplanten en vogels zich thuis", aldus Joep van Leeuwen van de gemeente.

Gebruikte materialen
Project Groene Poort is een proeftuin voor innovatie. Er wordt uitsluitend met gebruikte materialen gewerkt. Zo wordt voor de langsdammen overtollige grond, steen of beton van projecten uit Rotterdam en het omliggende havengebied hergebruikt. Ook de Riodam wordt hier getest: een waterdoorlatende dam van schoongemaakte rioleringsbuizen.

  

LEES OOK
H2O Actueel: Natuurorganisaties pleiten voor minder diep maken van Nieuwe Waterweg
H2O Actueel: Verdieping Nieuwe Waterweg van start gegaan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.