secundair logo knw 1

Foto: Marten van Dijl

In het historische centrum van Spakenburg is een waterkering aangelegd die met 330 meter de langste ter wereld is. De kering sluit zichzelf bij hoogwater, waardoor het achterland tot aan Amersfoort wordt beschermd.

De waterkering is maandag onder veel publieke belangstelling uitgeprobeerd. Deze generale repetitie verliep succesvol. De kering beschermt het voormalige vissersdorp Spakenburg en het achterland tegen opstuwend water vanuit het Eemmeer bij een noordwesterstorm. Voorheen werden schotten gebruikt, maar die boden onvoldoende soelaas. De nieuwe kering voldoet ook bij een bijzonder zware storm van windkracht elf.

Het principe erachter is ingenieus: wanneer het waterpeil stijgt, komt de keerwand omhoog tot zo’n 80 centimeter. Het water stroomt dan in een stalen bak waarin de kering ligt verzonken, waardoor de wand omhoog drijft. Is de wand bovenin, dan wordt die vergrendeld. De kering bestaat uit kevlar. Aardig detail: in de stalen bovenkant is het eerste couplet van het Spakenburgse volkslied ‘In haar eenvoud rijk’ gegraveerd. De 330 meter lange kering ligt verzonken in de bestrating rondom de historische botterhaven en langs de nieuwe haven. Hierdoor behoudt het centrum zijn historisch aangezicht.

De aanneemcombinatie Van Heteren en Jansen-Venneboer maakte het ontwerp, terwijl het Belgische bedrijf Aggéres de kering leverde. Het idee voor de opdrijvende waterkering komt van de Kampenaar Johann van den Noort. Hij bedacht dit in een kwartier toen er in 1995 wateroverlast in zijn stad was, vertelt hij aan het NRC. “Ik dacht: laat het water zélf het werk doen.”

Aan de nieuwe kering hangt een prijskaartje van 6,6 miljoen euro. Het resultaat rechtvaardigt deze investering, vindt Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe. “Het is een zeer nieuwe en innovatieve oplossing voor Nederland en wordt hier voor het eerst toegepast bij een primaire waterkering. We lopen hiermee voorop. Het is een voorbeeld voor andere historische binnensteden in Nederland die tegen hoogwater beschermd moeten worden.” Klip-Martin vertelt dat een nieuwe manier van aanbesteden is toegepast. “We stelden een vraag aan de markt waar normaliter een opdracht neergelegd wordt. Een succesvolle manier, zo is gebleken.”

De Spakenburgse kering is een onderdeel van het dijkverbeteringsproject langs de zuidelijke randmeren en de Eem in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierbij worden ruim twintig kilometer waterkeringen aangepakt. Dit project is naar verwachting in het najaar afgerond.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”