Volgens Natuur en Milieufederatie Drenthe bedreigt de intensieve lelieteelt de waterkwaliteit van de Drentsche Aa en daarmee de kwaliteit van het drinkwater dat er wordt opgepompt. De federatie roept de provincie op deze intensieve teelt in kwetsbare gebieden te voorkomen.
De afgelopen jaren is het areaal bollenteelt in het Drentsche Aa-gebied gestegen van 52 hectare in 2010 naar 189 hectare in 2016. "Ook bij het telen van andere gewassen worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, zegt Judith van den Berg van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, "maar bij lelieteelt wordt veruit de meeste bestrijdingsmiddelen per hectare ingezet."
Die bestrijdingsmiddelen komen uiteindelijk ook terecht in de beken van de Drentsche Aa. "Het waterbedrijf Groningen is ook bezorgd. Die vinden de bestrijdingsmiddelen terug in het water. Zo wordt de drinkwatervoorziening bedreigd. Daarom roepen wij de provincie op intensieve lelieteelt in kwetsbare gebieden als het Drentsche Aa-gebied te voorkomen en als dat niet haalbaar is de spuitvrije zones aan beide kanten van de beken – nu 4 meter – substantieel te verbreden."