secundair logo knw 1

Binnen het programma ‘Living labs in the Dutch delta’ gaan vier onderzoeksprogramma’s van start. De programma’s onderzoeken grotere ingrepen in het kust- en rivierengebied als de Zandmotor en Hondsbossche Duinen, de Hedwige-Prosper polder en de Grensmaas.

Het onderzoeksprogramma ‘Living labs in the Dutch delta’ wil kennis opdoen om de waterveiligheid en de veerkracht van het watersysteem te verbeteren. Idee achter het programma is de samenwerking tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek. Uitgangspunt van alle projecten is het concept van het Living Lab.

De fysieke locaties vormen een laboratorium waar onderzoekers van universiteiten, hogescholen en toegepaste kennisinstellingen samenwerken met bedrijven en overheidsinstanties. ‘Living labs in the Dutch delta’ is ontwikkeld door NWO, Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat.

4,6 miljoen euro
De vier geselecteerde projecten werden gekozen uit twaalf projectvoorstellen. Ze worden ondersteund met in totaal 4,6 miljoen euro. Bij de projecten zijn tien verschillende kennisinstellingen en 26 publieke en private organisaties betrokken. Elf Aio kandidaten, drie postdoc onderzoekers, twaalf hogeschoolonderzoekers en twee onderzoekers van Deltares gaan aan de slag.

De vier geselecteerde programma’s zijn: C-SCAPE: Zandige klimaatadaptatie maatregelen voor duurzame kustontwikkeling (TU Delft); De Hedwige-Prosperpolder als experiment voor toekomstig kustbeheer in Nederland (TU Delft); Grenzen verleggen bij de Grensmaas (WUR) en ReAShore: Zorgen voor vitale zandige kustversterkingen (Universiteit Twente).

Vier projecten
C-SCAPE ziet zandsuppleties op de kust enerzijds als een onmisbare maatregelen tegen overstromingen en anderzijds als unieke kans voor natuur en maatschappij. Door klimaatverandering is een sterke toename van het jaarlijkse suppletievolume voorzien. C-SCAPE wil de kennis en instrumenten ontwikkelen die deze schaalsprong mogelijk maken.

Het project Hedwige-Prosperpolder neemt de ontpoldering voor natuurbehoud onder de loep. In dit project wordt onderzocht hoe schorren dijkbreuken beperken, hoe dijkverlegging schorontwikkeling kan bevorderen, en hoe dijken aan een begroeid voorland kunnen worden aangepast.

Grensmaas is het grootste rivierverruimingsproject van Nederland. Zand- en grindwinning dragen bij aan economische winst voor bedrijven, natuurontwikkeling en de bescherming van omliggende dorpen tegen overstromingen. Het project wil analyseren hoe het project Grensmaas omgaat met ecologische, sociale en economische verrassingen.

Project ReAShore onderzoekt grootschalige zandige kustversterkingen zoals de Zandmotor en de Hondsbossche Duinen. Deze versterkingen combineren kustveiligheid en ruimtelijke kwaliteit. Het project onderzoekt hoe deze twee doelen ook op lange termijn goed samengaan. Uiteindelijke doel is een tool, die kan worden gebruikt om gebruiks- en beheerscenario’s te ontwerpen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie