secundair logo knw 1

Waterschap Limburg legt een dijk van big bags aan bij Vlodorp | Foto Waterschap Limburg

Hoewel nog maar net over de helft, is nu al duidelijk dat maart als de natste maart sinds 2008 de boeken in gaat. De regen helpt om de lage grondwaterstanden aan te vullen, maar deze zijn nog niet overal op niveau.

Op een aantal plaatsen in het noorden en midden van het land is al meer dan 100 millimeter regen gevallen. Normaal gesproken valt er in maart 60 tot 80 millimeter, aldus Weerplaza.

De regen is welkom. Voor de vorming van buffers in het voorjaar als de vraag naar water toeneemt, schrijft waterschap Rijn en IJssel. En ook de grondwaterstanden moeten met name op de hogere gelegen gronden nog altijd worden aangevuld. Het grondwater is in het grootste deel van het rivierengebied weer op peil, meldt Rivierenland.

In het werkgebied van Vechtstromen zijn de grondwaterstanden nog niet overal op niveau, aldus het waterschap. “Daarom proberen we de regen die nu valt op zo veel mogelijk plekken vast te houden en in de bodem te laten dringen. Dit is niet overal mogelijk, omdat bijvoorbeeld de snelheid van de waterafvoer te hoog is of de berging zit vol.”

Rijn en IJssel stelt dat de grondwaterstand op de laaggelegen plekken weer normaal is. “Maar op de hoger gelegen zandgronden herstelt de grondwaterstand zich langzamer. We zien daar kortdurend hoge grondwaterstanden na een bui, maar deze piekjes zakken na een paar dagen zonder regen weer naar normale danwel lage waarden.”

Limburg
Het is relatief droog geweest in de kustprovincies en in het noorden van Limburg. In het zuiden van deze provincie moet Waterschap Limburg juist ingrijpen als gevolg van hoge waterstand in Maas en Roer.

Het waterschap heeft in de stroomgebieden preventieve maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen. Langs de Maas is een aantal pompen geplaatst. In Vlodrop zijn zandzakken en big bags geplaatst om wateroverlast door water uit de Roer te voorkomen, meldt het waterschap,

Voor rivieren als de IJssel geldt dat de hoge waterstand nog moet komen. “De waterstand op de IJssel zal stijgen, maar is niet schokkend”, schrijft Waterschap Drents Overijssel Delta op de website. “Uiterwaarden zullen onderlopen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie