Een toenemend aantal bedrijven in de Nederlandse watertechnologiesector ondervindt nadelige economische gevolgen van de coronacrisis. Dat concluderen Water Alliance, NWP en Envaqua op basis van een nieuwe enquête onder 26 bedrijven.
Eind mei gaf 35 procent van de respondenten aan nu of binnen twee weken niet meer voldoende werk te hebben voor alle werknemers. Eind april, toen een eerste enquête werd uitgezet, was dat nog 26 procent. Daarnaast verwacht nog eens 12 procent tussen twee weken en twee maanden niet meer voldoende werk te hebben; dat gold eind april voor 29 procent.
Met de enquête, die de komende periode maandelijks wordt herhaald, willen de drie organisaties namens de Topsector Water & Maritiem de impact van de corona-epidemie op de sector peilen. Tevens willen ze de resultaten gebruiken om bij de overheid te lobbyen voor steunmaatregelen.
De vragenlijst is uitgezet bij 45 bedrijven, waarvan er 26 reageerden. Het gaat om bedrijven die zich bezighouden met afvalwater, drinkwater, proceswater of een combinatie hiervan. Een ruime meerderheid heeft minder dan vijftig medewerkers in dienst.
Meer maatregelen
De respondenten hebben zelf inmiddels de nodige maatregelen genomen. De meesten maken gebruik van een van de financiële regelingen van het kabinet (NOW of TOZO), doen nu minder of geen investeringen of plegen minder inzet op research & development. Een vijfde van de bedrijven heeft medewerkers moeten ontslaan of kon tijdelijke contracten niet verlengen.
"Ten opzichte van vorige maand laat dit beeld duidelijk zien dat er meer maatregelen zijn genomen om ondanks het verminderde werk toch door te gaan", constateren de initiatiefnemers.
De afgenomen hoeveelheid werk heeft ook gevolgen voor de omzet. Meer bedrijven dan in april melden nu tot 40 procent van hun omzet verloren te hebben. Voor iets meer bedrijven dan toen is dat meer dan 40 procent. Eén bedrijf heeft de omzet zien groeien als gevolg van de crisis.
Interen op reserves
Van de respondenten verwacht 31 procent binnen twee maanden financiële problemen te krijgen als gevolg van de coronacrisis, tegen 6 procent vorige maand. Volgens de initiatiefnemers geeft dit aan dat de sector aan het interen is op de reserves.
Bij 76 procent van de respondenten worden opdrachten geannuleerd of uitgesteld of betalen de klanten te laat, bij 34 procent is het aantal opdrachten fors afgenomen.
Envaqua-directeur Ignaz Worm voorspelde vorige maand een "vertraagd effect" voor de sector. "Opdrachten die worden uitgesteld haal je nooit meer in, die omzet ben je kwijt."
MEER INFORMATIE
Rapportage mei-enquête
H2O-bericht over april-enquête