secundair logo knw 1

De monding van de Tistarivier in Bangladesh. Foto Unsplash/Toukir Ahmed

Op de VN Waterconferentie in New York lanceerde minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het samenwerkingsverband 'International Panel for Deltas and Coastal Areas' (IPDC). Het panel brengt regeringen, financiële instellingen, wetenschap en praktijk bij elkaar om klimaatadapatiemaatregelen op lokaal niveau te versnellen.

Het secretariaat van het IPDC wordt gevoerd door Deltares. Harm Duel, expert deltabeheer, is het hoofd van dit secretariaat. “Het initiatief voor het IPDC is ontstaan bij gesprekken tussen het ministerie, Deltares, het Global Center on Adaptation en de Delta Alliance. Doel van die gesprekken was het vinden van de goede rol voor Nederland als het gaat om klimaatadaptie in delta’s wereldwijd.”

Harm DuelHarm DuelNederland had volgens Duel al samenwerkingen met verschillende landen op dit onderwerp, maar dat beperkte zich vaak tot kortlopende projecten. “Met het IPDC willen we een structuur opbouwen en er zo voor zorgen dat het nemen van adaptiemaatregelen wordt versneld.”

Het panel is in eerste instantie een samenwerking tussen landen. Twaalf landen, waaronder Argentinië, Zuid Afrika, India, Bangladesh en Vietnam, hebben zich aangemeld en de verwachting is dat meer landen de komende tijd zich aansluiten. “Binnen het IPDC brengen we niet alleen ministers of ambtenaren bij elkaar. Het gaat er juist ook om de werelden van financiën, de praktijk en de wetenschap een platform te bieden om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Zo wisselen we ook kennis met elkaar uit en kunnen we echt van elkaar leren.”

Volgens Duel kan deze vorm van samenwerking daadwerkelijk leiden tot een versnelling van het aantal klimaatadapatiemaatregelen. “De urgentie ervan wordt door iedereen gezien. Maar landen hebben niet altijd toegang tot relevante wetenschappelijke informatie, of weten niet hoe ze die informatie moeten vertalen in projecten. Dit terwijl financiële instellingen als de Wereldbank en de Asian Development Bank juist behoefte hebben wetenschappelijke onderbouwing bij ingediende plannen.”

Via halfjaarlijkse overleggen, tweejaarlijkse conferenties (waarvan de eerste in maart 2024 in Nederland zal worden georganiseerd), trainingsprogramma’s en ruimte voor onderzoek wil het IPDC een brugfunctie vervullen. “Kennisdelen is een belangrijk element van het panel. De afgelopen tijd zijn we al druk in gesprek geweest met de deelnemende landen over hun behoeften. Die gesprekken gaan we de komende tijd intensiveren, want het is expliciet de bedoeling dat de behoeften van de deelnemende landen leidend zijn bij de activiteiten van het panel.”

Financiering voor het IPDC is toegezegd tot 2030. Het IPDC is een afspraak van de Nederlandse overheid aan de Water Action Agenda met betrekking tot de SDG6. “In die tijd hopen we ervoor te zorgen dat projecten daadwerkelijk worden gepland en gestart. Die versnelling is ons doel en het panel is daarvoor een goed vehikel, want veel delta’s, kustgebieden en eilanden kampen met gelijksoortige problemen. Daarom kunnen we leren van elkaar en de beschikbare kennis vertalen naar versnelde acties met lokale impact.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie