secundair logo knw 1

De monding van de Tistarivier in Bangladesh. Foto Unsplash/Toukir Ahmed

Op de VN Waterconferentie in New York lanceerde minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het samenwerkingsverband 'International Panel for Deltas and Coastal Areas' (IPDC). Het panel brengt regeringen, financiële instellingen, wetenschap en praktijk bij elkaar om klimaatadapatiemaatregelen op lokaal niveau te versnellen.

Het secretariaat van het IPDC wordt gevoerd door Deltares. Harm Duel, expert deltabeheer, is het hoofd van dit secretariaat. “Het initiatief voor het IPDC is ontstaan bij gesprekken tussen het ministerie, Deltares, het Global Center on Adaptation en de Delta Alliance. Doel van die gesprekken was het vinden van de goede rol voor Nederland als het gaat om klimaatadaptie in delta’s wereldwijd.”

Harm DuelHarm DuelNederland had volgens Duel al samenwerkingen met verschillende landen op dit onderwerp, maar dat beperkte zich vaak tot kortlopende projecten. “Met het IPDC willen we een structuur opbouwen en er zo voor zorgen dat het nemen van adaptiemaatregelen wordt versneld.”

Het panel is in eerste instantie een samenwerking tussen landen. Twaalf landen, waaronder Argentinië, Zuid Afrika, India, Bangladesh en Vietnam, hebben zich aangemeld en de verwachting is dat meer landen de komende tijd zich aansluiten. “Binnen het IPDC brengen we niet alleen ministers of ambtenaren bij elkaar. Het gaat er juist ook om de werelden van financiën, de praktijk en de wetenschap een platform te bieden om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Zo wisselen we ook kennis met elkaar uit en kunnen we echt van elkaar leren.”

Volgens Duel kan deze vorm van samenwerking daadwerkelijk leiden tot een versnelling van het aantal klimaatadapatiemaatregelen. “De urgentie ervan wordt door iedereen gezien. Maar landen hebben niet altijd toegang tot relevante wetenschappelijke informatie, of weten niet hoe ze die informatie moeten vertalen in projecten. Dit terwijl financiële instellingen als de Wereldbank en de Asian Development Bank juist behoefte hebben wetenschappelijke onderbouwing bij ingediende plannen.”

Via halfjaarlijkse overleggen, tweejaarlijkse conferenties (waarvan de eerste in maart 2024 in Nederland zal worden georganiseerd), trainingsprogramma’s en ruimte voor onderzoek wil het IPDC een brugfunctie vervullen. “Kennisdelen is een belangrijk element van het panel. De afgelopen tijd zijn we al druk in gesprek geweest met de deelnemende landen over hun behoeften. Die gesprekken gaan we de komende tijd intensiveren, want het is expliciet de bedoeling dat de behoeften van de deelnemende landen leidend zijn bij de activiteiten van het panel.”

Financiering voor het IPDC is toegezegd tot 2030. Het IPDC is een afspraak van de Nederlandse overheid aan de Water Action Agenda met betrekking tot de SDG6. “In die tijd hopen we ervoor te zorgen dat projecten daadwerkelijk worden gepland en gestart. Die versnelling is ons doel en het panel is daarvoor een goed vehikel, want veel delta’s, kustgebieden en eilanden kampen met gelijksoortige problemen. Daarom kunnen we leren van elkaar en de beschikbare kennis vertalen naar versnelde acties met lokale impact.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”