secundair logo knw 1

De overhandiging van het onderzoek l Foto HVHL

Maatregelen om water vast te houden op de zandgronden zorgen voor een hogere grondwaterstand in de zomer en minder droogteschade aan gewassen en natuur. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en Wageningen Livestock Research (WUR) in het oostelijk deel van de provincie Fryslân.

Het klimaat in Nederland verandert: de winters worden natter en de zomers worden droger. Dat veroorzaakt veel schade voor zowel de landbouw als de natuur. Op de oostelijke zandgronden in Fryslân hebben agrariërs de afgelopen jaren daarom samen met de provincie en het waterschap maatregelen genomen om meer water vast te houden. 

Zo kozen verschillende boeren voor het minder diep maken van sloten. Bij sommige bedrijven zijn de slootpeilen tot bijna een meter verhoogd. Anderen experimenteerden met peilgestuurde drainage, waarbij zij zelf de afwateringshoogte van het drainagesysteem in hun percelen bepalen en zo meer grip hebben op de grondwaterstand.

In het onderzoek van HVHL en WUR, dat deze week is gepresenteerd, zijn metingen verricht bij vijf van zulke praktijkproeven. Daarnaast is aan de hand van regionale modelberekeningen gekeken wat het effect van ‘klimaatrobuust’ waterbeheer op gebiedsniveau is op de landbouw en de natuur. 

Nat- en droogteschade
Uit het modelonderzoek blijkt dat door het nemen van watervasthoudende maatregelen op regionale schaal bij het huidige klimaat voor landbouw de natschade meer toeneemt dan de droogteschade afneemt, waardoor de totale schade netto licht stijgt.

Bij het toekomstige klimaat (Gh-2050, volgens het KNMI-klimaatscenario 2014) nemen zonder maatregelen zowel de nat- als de droogteschade toe ten opzichte van de huidige situatie, waarbij de droogteschade relatief meer toeneemt dan de natschade. 

Bij watervasthoudende maatregelen op lokale schaal (praktijkproeven) neemt, in tegenstelling tot maatregelen op regionale schaal, de droogteschade meer af dan de natschade toeneemt. Bedrijfsspecifieke maatregelen lijken daarmee doelgerichter dan algemene, regionale maatregelen, concluderen de onderzoekers.

Venige bodems
Verder toont het onderzoek aan dat hoe meer agrariërs watervasthoudende maatregelen uitvoeren, hoe beter men erin slaagt om de lage grondwaterstand in de zomer structureel te verhogen. Verwacht wordt dat een grootschalige aanpak van water vasthouden loont, als dit lokaal op basis van maatwerk wordt uitgevoerd.

Specifieke aandacht is volgens de onderzoekers noodzakelijk voor de venige bodems in beekdalen (circa 18 procent van het gebied). Die vereisen een andere aanpak vanwege de grotere kans op natschade. "Combinaties van waterberging, beekherstel en natuurontwikkeling bieden hoopgevende kansen voor deze gebieden", stellen ze.

Wetterskip Fryslân en Provinsje Fryslân willen met een subsidieprogramma grondeigenaren aanmoedigen om meer water te conserveren. Zij kunnen maximaal 65 procent subsidie krijgen op de maatregelen die ze treffen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦