secundair logo knw 1

Op de 15e edtie van Aqua NL organiseert de Water Zuiveringen Alliantie (WZA), bestaande uit Mobilis, Croonwolter&dros, RWB, TAUW en Sweco, een driedaags mini-symposium. Ernst Oosterveld, business ontwikkelaar van de WZA, licht een paar highlights uit het programma toe. “Met dit symposium willen we de bezoeker bekend maken met ons werk als onafhankelijke systeemintegrator.”

ernst oosterveld 180 vk Ernst OosterveldDoor veroudering en nieuwe eisen zijn veel rwzi’s en drinkwaterstations aan vervanging toe. Factoren zoals klimaatverandering, microverontreiniging, energie opgaven, de toenemende vraag naar drinkwater, verzilting en lage rivierstanden in de zomer zorgen ervoor dat het ontwerp, de bouw, organisatie en het beheer van een water(zuiverings)installatie-project een complex traject is, zegt Oosterveld.

Het hele pallet
“Tegenwoordig wordt er vaak een design-en-constructcontract in een bouwteam uitgevraagd door de opdrachtgevers. Dit betekent dat het hele proces bij een partij komt te liggen: van elektrotechniek tot civiele techniek, van waterbouw tot procesautomatisering en van werktuigbouw tot bouwkunde. In onze alliantie is het hele pallet vertegenwoordigd. Als WZA schrijven we ons in op dergelijke uitvragen. Daarbij ligt onze focus op nieuwe ontwikkelingen in de rioolwaterzuivering- en de drinkwatersector.”

“Sinds 2015, het oprichtingsjaar van de WZA, hebben we al veel rioolwaterzuiveringsinstallaties mogen uitvoeren. Sinds kort zien we ook een grote vervangingsopgave bij de drinkwaterbedrijven. Vitens heeft nu bijvoorbeeld drie tenders uitstaan voor nieuwe ‘productiebedrijven’. Als WZA proberen we ook de drinkwatermarkt te bedienen. In het symposium besteden we daarom ook aandacht aan deze markt.”

“Vorig jaar bestond het symposium uit een dag. Nu geven we liefst drie dagen lang presentaties. De dinsdag staat in het teken van proceswater, ofwel de proceswaterdag. Woensdag is de waterschapsdag en donderdag de drinkwaterdag.”

“Op dinsdag geven Peter Withagen (Croonwolter&dros) en Leon Verhaegen (Waterschapsbedrijf Limburg) een presentatie over de technische automatisering en informatisering. Hoe houd je voor 17 rwzi’s de technologische vooruitgang, zoals een koppeling met een big dataplatform en de integratie van 400 gemeentelijke gemalen, op gang en verbeter je gelijktijdig de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid? Aan de hand van het recente praktijkvoorbeeld WAUTER-3 wordt toegelicht hoe dit in Limburg werd gerealiseerd.”

> Dinsdag 15:00 - 15:30 - Procesautomatisering ten volle benut, maar wel beschikbaar, betrouwbaar en veilig. (AUTomatisering in WaTER)

Rwzi Panheel Waterschapsbedrijf Limburg 900 Rwzi Panheel Waterschapsbedrijf Limburg

“Woensdag vertelt Joost van Bulk (TAUW) over zijn onderzoek naar groen gas dat hij uitgevoerd heeft voor de Unie van Waterschappen. Hoe kunnen waterschappen bijdragen aan de productie van groen gas als vervanger voor aardgas? Verschillende waterschappen werken het biogas van rioolwaterzuiveringen op naar groen gas, waarmee de kwaliteit wordt verbeterd naar aardgaskwaliteit. Waterschappen kunnen hierdoor een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In deze presentatie wordt het potentieel besproken voor de productie van groen gas, de kansen en barrières.”

> Woensdag 15:00 - 15:30 - Locatieonderzoek groen gas Unie van Waterschappen

Projectenkalender
“Op de drinkwaterdag spreekt Jibbe Poppen (TAUW) namens het SWW (Samenwerking Waterschaps Werken) over de projectenkalender van de Waterschappen. Waarom op de drinkwaterdag? Zes jaar geleden heeft het SWW de marktvisie ‘De waterschapsmarkt van de toekomst’ opgesteld met als doel om de samenwerking tussen waterschappen en marktpartijen te verbeteren. De projectenkalender is daarbij een hulpmiddel, want deze biedt zowel waterschappen als marktpartijen inzicht in de kansen en knelpunten op de waterschapsmarkt en de benodigde capaciteit en expertise. Waterschappen hebben hierdoor ook inzicht in mogelijke pieken van aanbestedingen van gelijksoortige projecten. Zo draagt de projectenkalender bij aan de stabiliteit op de waterschapsmarkt. De drinkwatermarkt staat voor dezelfde opgave. Zij gaan nog veel meer investeren; dat gaat over honderden miljoenen. De presentatie is een pleidooi over waarom een projectenkalender nuttig is voor de waterschapsmarkt en mogelijk ook voor de drinkwatermarkt.”

> Donderdag 14:30 - 15:00 Projectenkalender waterschappen als voorbeeld voor de drinkwaterbedrijven

“Tijdens de presentaties presenteren alle WZA-partners hun eigen kernwaarden. Welke competenties hebben de bedrijven bijvoorbeeld? Zo vertelt Croonwolter&dros over procesautomatisatie, TAUW over de studies en ontwerpen die zijn uitgevoerd en Mobilis over het bouwproces. Alle dagen worden gehost door Mike van Boldrik (TAUW).”

Het mini-symposium is te vinden op de eerste verdieping. De eigen stands van de Alliantie:
D214 = TAUW
D212 = Mobilis + Croonwolter&dros
E211 = Sweco
I130 = RWB


Heeft u vragen over de WZA? Het eerste aanspreekpunt is Robert van de Sande, commercieel manager WZA, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 655 798 753


 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.