secundair logo knw 1

Nederland gaat meer samenwerken met Iran op het gebied van watermanagement, havenontwikkeling en maritieme logistiek.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in Teheran met de Iraanse minister van Energie Chitchian een Memorandum of Understanding getekend op het gebied van watermanagement. Iran wordt geconfronteerd met een toenemend tekort aan drinkwater en water voor de industrie en landbouw. Nederland heeft veel ervaring met watermanagement in het stroomgebied van de Maas en de Rijn en kan kennis hierover in Iran inzetten.

Volgens het ministerie zetten de afspraken voor samenwerking op regeringsniveau de deur open voor Nederlandse bedrijven die orders van Iraanse opdrachtgevers in de wacht willen slepen op het terrein van water en havenontwikkeling.

In het Memorandum of Understanding zijn afspraken gemaakt voor samenwerking en uitwisseling van kennis tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven over bijvoorbeeld de aanpak van droogte, grondwaterproblemen, waterkwaliteit en waterveiligheid. Minister Schultz: “Nederland heeft op het terrein van water en watermanagement veel expertise. De samenwerking tussen regeringen maakt het makkelijker voor de Nederlandse bedrijven om de Iraanse markt op te gaan, ook omdat de orders vaak van publieke opdrachtgevers zijn. We leggen hiermee een goede basis voor de Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Iran.”

Tijdens het bezoek hebben de Nederlandse ondernemingen Berson UV en Witteveen+Bos samenwerkingsovereenkomsten met Iraanse bedrijven ondertekend op het terrein van afvalwaterbehandeling en watertechnologie. Adverio Waste Systems verkocht daarnaast een complete afvalbehandelingsinstallatie aan de stad Dezful. Van Oord sloot een samenwerkingsovereenkomst met Petro-Iran voor constructie-activiteiten op het gebied van olie- en gas.

Met de Iraanse regering is ook afgesproken dat Nederlandse en Iraanse universiteiten en kennisinstellingen gaan werken aan kennisuitwisseling op het gebied van watertechnologie, energie, klimaat en milieu. Vanuit Nederland zijn daar onder meer Unesco IHE en Wageningen Universiteit bij betrokken. Nederland zet zich daarnaast in voor deelneming van Iraanse universiteiten aan Europese onderzoeksprogramma’s op het terrein van water en milieu.

De Nederlandse handelsdelegatie onder leiding van minister Schultz is tot zaterdag 29 oktober in Iran. Aan de handelsmissie doen de volgende bedrijven en organisaties mee:

BAM International, Damen Shipyards, Port of Rotterdam, Royal Boskalis Westminster, Royal IHC, STC Groep, Van Oord en Witteveen+Bos, Adverio Waste systems, Amstelland, Berson UV, Dutch Water Authorities, Interact Smart Solutions, RMX Tech en het Netherlands Water Partnership (NWP).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”