secundair logo knw 1

Mobiele test bij de Kralingse Plas in Rotterdam. Foto Deltares

Samen met enkele waterschappen test kennisinstituut Deltares een methode uit die binnen anderhalf uur duidelijk maakt of zwemwater ziekmakende bacteriën bevat. Eerste succes: de Amsterdam City Swim kon snel worden afgelast.

De provincies zijn verantwoordelijk voor natuurlijke zwemlocaties. Zij onderzoeken regelmatig de waterkwaliteit en geven een waarschuwing af als die onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat de ziekmakende poepbacterie E.coli is aangetroffen. De afgelopen twee jaar is het aantal waarschuwingen verdubbeld.

Toch zou er vaker en op meer plaatsen gecontroleerd moeten worden, vinden veel betrokkenen. De huidige methode is daarvoor echter te kostbaar en te tijdrovend. Om bijvoorbeeld E.coli te meten, wordt een watermonster enkele dagen op kweek gezet in een laboratorium (MPN-methode).

Deltares doet nu onderzoek met een in Amerika ontwikkeld apparaat dat het dna van de E.coli-bacterie herkent, de zogenaamde mobiele qPCR. Na een korte voorbehandeling wordt het watermonster hierin blootgesteld aan een enzym dat de dna-fragmentjes van E.coli snel verdubbelt, zodat het met een fluorescentietechniek zichtbaar wordt.

Amsterdamse grachten

Vorig jaar is er al een test in open water gedaan, dit jaar is de pilot uitgebreid naar negen verschillende wateren, vertelt Bas van der Zaan van Deltares. ''We weten dat het detecteren goed werkt, maar we hebben nog te weinig inzicht in hoe zich dit verhoudt tot de achtergrondwaarden. Het kunnen bijvoorbeeld ook dode bacterien zijn. In hoeverre is er dan sprake van onveilig zwemwater?’’

De eerste echte praktijktest kwam vrij plotseling eind vorige week, toen Deltares samen met Waternet het apparaat inzette in de Amsterdamse grachten. Hier kon volgens Van der Zaan wel met zekerheid gezegd worden dat de toegestane waarden werden overschreden, met als gevolgd dat de City Swim afgelopen weekeinde werd afgelast.

Directe aanleiding voor de test waren de hevige hoosbuien woensdagavond, die het hoofdstedelijk riool deden overstromen. In combinatie met de extreme droogte van de afgelopen periode kwam er veel vervuild water in de grachten terecht. Voor een nieuw laboratoriumonderzoek was het inmiddels te laat. Uit de testen met de mobiele qPCR op donderdag, vrijdag en zaterdag bleek dat de concentraties E.coli inderdaad hoog waren en zelfs stegen.

Hotspots herkennen

''Het mooie is dat we nu ook vrij eenvoudig een trend kunnen volgen’’, verduidelijkt Van der Zaan. ''En we kunnen ermee het veld in. Dat betekent dat we het apparaat ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hotspots te herkennen, zoals een riooloverstort.’’

Behalve voor E.coli kan de mobiele qPCR ook gebruikt worden om andere bacteriën op te sporen, bijvoorbeeld de veroorzakers van de ziekte van Weil (rattenziekte) en legionella.

Het apparaat, dat circa 4000 euro kost en wordt aangestuurd met de smartphone, is volgens Deltares heel geschikt voor gemeentes, organisatoren van evenementen, beheerders van jachthavens en eigenaren van strandpaviljoens en waterspeeltuinen. Na een instructie van een halve dag kunnen zij voortaan zelf de waterkwaliteit meten. Iets minder nauwkeurig misschien dan in het laboratorium, erkent Van der Zaan, maar wel een stuk sneller. 

Lees meer:

Bericht Deltares over de mobiele qPCR

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.