Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat een mobiele zuiveringsinstallatie een interessante optie is voor kleine telers. Met ondersteuning van Stowa en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu analyseert de universiteit de opties die telers hebben om per 1 januari 2018 te voldoen aan de zuiveringsplicht.
Vanaf 1 januari 2018 geldt een verplichte zuivering van restwaterstromen uit de glastuinbouw. Zuiveringsinstallaties moeten dan de gewasbeschermingsmiddelen met minimaal 95% verwijderen uit het te lozen water. Naast mobiele zuivering, kunnen telers ook aan deze verplichting voldoen door volledig gesloten te telen en via individuele of collectieve zuivering.
Op basis van een steekproef onder glastuinbouwbedrijven maakten de onderzoekers een inschatting van de hoeveelheid water die geloosd wordt en werd de sector onderverdeeld in vier groepen qua lozingsintensiteit (4, 7.5, 12.5 en 40 m3 per hectare per week). Met name voor bedrijven met weinig lozingswater per week, een klein oppervlak en weinig ruimte om investeringen te doen, kan mobiele zuivering een interessante mogelijkheid zijn. Als, onder invloed van de verplichte toepassing van zuiveringstechnieken, het lozingsvolume substantieel wordt verminderd, wordt mobiele waterzuivering ook voor grotere bedrijven interessant.