De Global Commission on Adaptation is gestart met een jaar van actie. Dat gebeurde tijdens de speciale klimaattop van de Verenigde Naties. De commissie gaat werken aan praktische oplossingen voor klimaatadaptatie in de verschillende regio’s in de wereld.
De op maandag gehouden klimaattop zal vooral in het geheugen blijven hangen door het beeld van Greta Thunberg die een norse president Trump strak aanstaart en haar toespraak waarin zij regeringsleiders een veeg uit de pan geeft omdat die te weinig doen. Maar er gebeurde natuurlijk meer. De Global Commission on Adaptation luidde een actiejaar in. Dat loopt tot aan de Climate Adaptation Summit, die op 22 oktober 2020 in Amsterdam wordt gehouden.
De aftrap gebeurde onder meer door voorzitter Ban Ki-Moon, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (lid van de commissie) en premier Mark Rutte. Tevens was koning Willem-Alexander - de Nederlandse delegatieleider - aanwezig bij de startbijeenkomst. Iedereen moet de kans krijgen op een betere toekomst, benadrukte Ban Ki-Moon. “Tijdens ons actiejaar komen we met wereldwijde klimaatbestendige oplossingen, zodat we levens kunnen redden, risico's kunnen verminderen, economieën kunnen versterken en ons leefomgeving kunnen beschermen. Er is geen tijd meer te verliezen.”
Praktische oplossingen
De mondiale klimaatcommissie gaat werken aan praktische oplossingen voor regio’s, zoals het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van infrastructuur in steden. Het actiejaar vloeit voort uit het eerder deze maand verschenen rapport Adapt now: a global call for leadership on climate resilience. Hierin beveelt de commissie aan om op vijf sleutelterreinen 1,8 biljoen dollar tot 2030 te investeren, onder meer in robuustere watersystemen. Dit kan 7,1 biljoen dollar aan voordelen opleveren.
Het Global Center on Adaptation (GCA) dat de commissie ondersteunt, krijgt behalve in Groningen, Rotterdam en Beijing nu ook een kantoor in Miami. Daarover sloten minister Van Nieuwenhuizen en burgemeester Francis Suarez een overeenkomst. Het regiokantoor van het GCA in Miami gaat fungeren als kennismakelaar voor het Noord-Amerikaanse continent. Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de stad in Florida, omdat grote delen maar net boven de zeespiegel liggen en onbeschermd zijn. Daarom moet er worden geïnvesteerd in onder meer kustbescherming.
MEER INFORMATIE
Persbericht start van actiejaar
Persbericht GCA-kantoor in Miami
Bericht over rapport klimaatcommissie