secundair logo knw 1

Een pijpleiding van de NAM | Foto NAM

De NAM wil het productiewater dat afkomstig is van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek in lege olie- en gasvelden in de omgeving gaan injecteren. Het wordt nu naar Twente getransporteerd, waar het in een leeg gasveld bij Oldenzaal gepompt wordt. Daartegen is veel protest.

Het olie- en gasbedrijf gaat over zijn voornemen in overleg met provinciale en gemeentelijke bestuurders in Drenthe, zo maakte het deze week bekend. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra liet in Dagblad van het Noorden al weten onaangenaam verrast te zijn, net als de Schoonebeekers. "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

Sinds eind december ligt de olieproductie in Schoonebeek overigens stil, omdat een wateropslagtank mankementen vertoonde. Ook waren tijdens metingen kleine overschrijdingen geconstateerd in het gehalte tolueen in het productiewater, zo meldde de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) vorige week.

Afgelopen zomer werd de NAM door Staatstoezicht op de Mijnen onder verscherpt toezicht gesteld. Het bedrijf had de inspectiedienst jarenlang niet op de hoogte gesteld van mogelijke problemen met een van de putten in Twente, terwijl dit wel verplicht is. Dat kwam aan het licht na een scheur in een buitenbuis.

Chemicaliën
Bij de oliewinning in Schoonebeek gebruikt de NAM stoom om de olie minder stroperig te maken, zodat die makkelijker kan worden opgepompt. Het afvalwater dat daarbij overblijft, gaat via een pijpleiding naar Twente.

Dit water bevat giftige chemicaliën, die worden toegevoegd om onder andere de leidingen te beschermen tegen corrosie. Volgens de NAM zit het verontreinigde water onder de grond veilig opgeborgen, maar omwonenden hebben daarover hun twijfels.

Vorige maand riep een van hen, cabaretier Herman Finkers, de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie op een einde te maken aan deze ondergrondse lozingen. Een motie van CDA-Kamerlid Agnes Mulder om de injectie voorlopig op te schorten haalde medio december geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Binnen drie jaar
De NAM maakte zijn voornemen dinsdagavond bekend tijdens een commissievergadering van de gemeente Dinkelland. Het bedrijf hoopt binnen drie jaar de benodigde vergunningen voor Schoonebeek binnen te hebben, zodat het in Twente kan stoppen. Ook lege gasvelden bij Dalen en Oosterhesselen zijn in beeld.

"De lusten en lasten zijn niet in balans in Twente, de waterinjectie zou eigenlijk plaats moeten vinden in de regio waar het ook uit de grond komt", zei directielid Simon Vroemen volgens RTV Oost.

Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD houdt de plannen van de NAM in de gaten, laat woordvoerder Andries Ophof weten. "Zeker als ze plannen hebben in de buurt van de grondwaterbeschermingsgebieden of de wingebieden. Tot op heden lijkt dat niet het geval te zijn."

In 2021 heeft WMD nog wel een zienswijze ingediend waarin is gevraagd rekening te houden met de uitbreiding van een grondwaterbeschermingsgebied bij Dalen. "De NAM wilde een leiding leggen dwars door het gebied heen", vertelt Ophof. "Er is gevraagd om het tracé aan te passen om het gebied heen. We willen alle risico's die er zijn voorkomen."


MEER INFORMATIE
Bericht NAM over waterinjectie bij Schoonebeek
Bericht NAM over de tijdelijke stillegging in Schoonebeek
H2O-bericht: NAM onder verscherpt toezicht vanwege waterinjectie in Twente

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.