secundair logo knw 1

De Duitse minister Olaf Lies (links) en de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer bij de ondertekening van de gezamenlijke afspraken over de Eems-Dollard. Foto Provincie Groningen

Duitsland en Nederland zijn het eens geworden over de aanpak van het teveel aan slib in de Eems-Dollard. In een gezamenlijk ‘streefbeeld’ hebben ze de uitgangspunten voor een ecologische strategie voor het zogeheten sedimentmanagement vastgelegd.

Eind vorige week ondertekenden de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer en Umweltminister Olaf Lies van de deelstaat Niedersachsen het document. Ze spreken van een mijlpaal voor Eems-Dollard 2050, het programma voor de ecologische verbetering van het estuarium.

Staghouwer trad op namens alle partners van dit programma. Dat zijn behalve de provincie Groningen ook Rijkswaterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, lokale overheden, natuur- en milieuorganisaties en bedrijven uit de regio.

Zij werken al enige tijd aan de verbetering van de waterkwaliteit van de Eems-Dollard. Het water daar is erg troebel door te veel slib, met nadelige gevolgen voor de natuur. Daarom wordt het slib afgevangen en bijvoorbeeld gerijpt tot klei die geschikt is voor dijkversterking.

Anders georganiseerd
''Maar de Eems-Dollard is voor de helft Nederlands en voor de andere helft Duits. Het heeft daarom niet zo veel zin als Nederland alleen iets doet’’, verklaart woordvoerder Irma Haan van de provincie Groningen.

Het besef dat de problematiek gezamenlijk moest worden aangepakt was er al wel, stelt zij. ''Het kostte echter tijd om afspraken te maken, omdat het in Duitsland allemaal anders georganiseerd is.’’

In het streefbeeld zijn de uitgangspunten vastgelegd voor een toekomstige gemeenschappelijke strategie. Rijkswaterstaat Noord-Nederland en het Duitse instituut voor natuurontwikkeling NLWKN hebben hierbij het voortouw genomen.

Natuurlijke processen
Afgesproken is dat er grensoverschrijdend wordt gewerkt, en dat het dus moet gaan om de hele Eems-Dollard. Daarbij wordt gekeken naar de samenhang met de Eemsrivier, de Waddenzee en de binnendijkse gebieden. Ook de effecten van klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel worden hierbij betrokken.

Verder wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van natuurlijke processen als eb en vloed. Het slib wordt zo mogelijk gebruikt voor andere toepassingen, zoals het ophogen van dijken en het verbeteren van landbouwgronden.

''Dit zijn de kaders, nu kunnen we een plan gaan maken’’, aldus Haan. Hoeveel geld beide landen bijdragen, kon zij gistermiddag niet zeggen. 

 

MEER INFORMATIE
Website Eems-Dollard 2050
Natuurherstel Polder Breebaart gestart
Onderzoek kwelderontwikkeling bij Delfzijl
Kabinet trekt extra geld uit voor grote waterprojecten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.