secundair logo knw 1

Klanten van drinkwaterbedrijven hebben veel waardering voor de kwaliteit van het geleverde water. Zij beoordelen dit door de bank genomen met een 8,5. Het rapportcijfer is te vinden in de Vewin-publicatie Drinkwaterstatistieken 2017, van bron tot kraan.

De vereniging van waterbedrijven presenteert een uitgebreid statistisch overzicht van de sector aan de hand van thema’s als kwaliteit en duurzaamheid, drinkwaterbronnen en de internationale situatie. Veel aandacht is er voor de dienstverlening aan klanten. Het gemiddelde rapportcijfer van 8,5 voor de kwaliteit van water komt uit 2015 en is een lichte verbetering ten opzichte van eerdere metingen in 2009 en 2012.

De service van drinkwaterbedrijven wordt met een 7,8 gewaardeerd. Mensen kunnen bijna onafgebroken beschikken over kraanwater. De waterlevering is jaarlijks gemiddeld gedurende 15:34 minuten onderbroken, waarvan 6:33 minuten door storingen en 9:01 minuten door regulier onderhoud.

Ook over de sector in het algemeen zijn veel feiten en cijfers opgenomen. Het zal niet verbazen dat het totale aantal aansluitingen aanzienlijk is gegroeid in de periode tussen 1990 en 2016: van bijna 5,7 miljoen naar iets meer dan 8 miljoen. Van de tien drinkwaterbedrijven heeft Vitens verreweg de meeste aansluitingen (ruim 2,5 miljoen), op afstand gevolgd door Brabant Water en Evides Waterbedrijf met beide ruim een miljoen. De kleinste partij is het Drentse WMD met iets meer dan 200 duizend aansluitingen.

De drinkwaterproductie is vergeleken met 1990 licht afgenomen naar 1.150 miljoen kubieke meter. Het aantal werknemers, uitgedrukt in fulltime-equivalenten (fte), was 4.856 aan het eind van 2016. Dit aantal is tussen 1990 en 2005 met ruim 40 procent gedaald en in de jaren daarna min of meer gestabiliseerd. In 2016 is ook 428 fte aan uitzendkrachten ingehuurd.

Een Nederlands gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 138 euro voor drinkwater. Dit bedrag is gebaseerd op een gebruik van honderd kubieke meter in een aantal grote steden. De verbruiksbelastingen zijn hierin niet inbegrepen. In naburige landen als België, Engeland en Frankrijk is een huishouden duurder uit, al ontbreekt opvallend genoeg Duitsland bij de landen die worden genoemd. In Denemarken is de drinkwaternota met 264 euro het hoogst, in Roemenië met 72 euro het laagst.

Meer informatie

Drinkwaterstatistieken 2017, van bron tot kraan

Kerngegevens drinkwater 2017 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.