secundair logo knw 1

Klanten van drinkwaterbedrijven hebben veel waardering voor de kwaliteit van het geleverde water. Zij beoordelen dit door de bank genomen met een 8,5. Het rapportcijfer is te vinden in de Vewin-publicatie Drinkwaterstatistieken 2017, van bron tot kraan.

De vereniging van waterbedrijven presenteert een uitgebreid statistisch overzicht van de sector aan de hand van thema’s als kwaliteit en duurzaamheid, drinkwaterbronnen en de internationale situatie. Veel aandacht is er voor de dienstverlening aan klanten. Het gemiddelde rapportcijfer van 8,5 voor de kwaliteit van water komt uit 2015 en is een lichte verbetering ten opzichte van eerdere metingen in 2009 en 2012.

De service van drinkwaterbedrijven wordt met een 7,8 gewaardeerd. Mensen kunnen bijna onafgebroken beschikken over kraanwater. De waterlevering is jaarlijks gemiddeld gedurende 15:34 minuten onderbroken, waarvan 6:33 minuten door storingen en 9:01 minuten door regulier onderhoud.

Ook over de sector in het algemeen zijn veel feiten en cijfers opgenomen. Het zal niet verbazen dat het totale aantal aansluitingen aanzienlijk is gegroeid in de periode tussen 1990 en 2016: van bijna 5,7 miljoen naar iets meer dan 8 miljoen. Van de tien drinkwaterbedrijven heeft Vitens verreweg de meeste aansluitingen (ruim 2,5 miljoen), op afstand gevolgd door Brabant Water en Evides Waterbedrijf met beide ruim een miljoen. De kleinste partij is het Drentse WMD met iets meer dan 200 duizend aansluitingen.

De drinkwaterproductie is vergeleken met 1990 licht afgenomen naar 1.150 miljoen kubieke meter. Het aantal werknemers, uitgedrukt in fulltime-equivalenten (fte), was 4.856 aan het eind van 2016. Dit aantal is tussen 1990 en 2005 met ruim 40 procent gedaald en in de jaren daarna min of meer gestabiliseerd. In 2016 is ook 428 fte aan uitzendkrachten ingehuurd.

Een Nederlands gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 138 euro voor drinkwater. Dit bedrag is gebaseerd op een gebruik van honderd kubieke meter in een aantal grote steden. De verbruiksbelastingen zijn hierin niet inbegrepen. In naburige landen als België, Engeland en Frankrijk is een huishouden duurder uit, al ontbreekt opvallend genoeg Duitsland bij de landen die worden genoemd. In Denemarken is de drinkwaternota met 264 euro het hoogst, in Roemenië met 72 euro het laagst.

Meer informatie

Drinkwaterstatistieken 2017, van bron tot kraan

Kerngegevens drinkwater 2017 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie