Een Nederlands-Spaans consortium krijgt 3 miljoen euro van de Europese Unie voor een project om hergebruik van regenwater in Europese steden te stimuleren. In Alphen aan de Rijn en Madrid worden twee demonstratielocaties gerealiseerd, waarin opgevangen regenwater wordt gezuiverd en hergebruikt voor onder meer irrigatie van groen in de stad. Daarmee kan het gebruik van circa 10 miljoen liter drinkwater bespaard worden, stelt het consortium.
Het samenwerkingsverband bestaat uit de Nederlandse startup FieldFactors, de Technische Universiteit Delft, de gemeente Alphen aan den Rijn en de Spaanse partners Polytechnische Universiteit van Madrid (UPM), de publiek-private samenwerking Junta de Compensación Los Ahijones in Madrid en watertechnologiebedrijf Apria Systems.
De partijen ontwikkelen een opschaalbaar innovatieve regenwatersysteem waarmee steden kunnen besparen op drinkwatergebruik door zuiveren en hergebruik van regenwater op wijk- en gebiedsniveau. Daarbij wordt een combinatie van natuurlijke waterzuivering-, en ondergrondse opslagtechnieken met energiezuinige UV-LED-desinfectietechnologieën toegepast, aldus het consortium.
Kostenefficiënte oplossing
De ondergrondse opslagtechnologie BlueBloqs wordt geleverd door FieldFactors, terwijl Apria Systems de energiezuinige UV- LED-desinfectie inbrengt. “Daarmee bieden de innovatieve waterbedrijven een geïntegreerde en kostenefficiënte oplossing voor de zuivering, opslag en het hergebruik van grote hoeveelheden regenwater, zonder dat de volksgezondheid in gevaar komt”, aldus een toelichting van betrokken partijen.
Met het systeem wil het consortium een kostenefficiënt en milieuvriendelijk alternatief bieden voor de communale waterzuivering. Daarbij moet het regenwater zo worden behandeld dat het zonder risico’s voor de gezondheid kan worden gebruikt in fonteinen, voor beregening van tuinen en irrigatie van groene daken, maar ook in gebouwen. Het is veilig voor ‘nauw menselijk contact’ schrijft het consortium in een persverklaring. Dat betekent niet dat het gezuiverde regenwater geschikt is als drinkwater, zegt Karina Peña, CEO van FieldFactors, desgevraagd in een toelichting. “Maar het kan wel veilig gebruikt worden voor fonteinen of als douchewater.”
Hoger niveau
Om het opgevangen regenwater zo te zuiveren dat het geschikt is voor ‘nauw menselijk contact’, is al een uitdaging omdat in stedelijk regenwater vaak koolwaterstoffen, zware metalen, microplastics en residuen van zwerfvuil, ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën en een groeiende lijst van verontreinigingen van opkomende zorgwekkende stoffen worden aangetroffen.
Het Nederlands-Spaans consortium ontvangt 3 miljoen euro EU-subsidie voor het project, dat met een begroting van 5 miljoen is gestart. Het wordt van juli 2023 tot en met juni 2027 uitgevoerd. Met het project wil het consortium de transitie naar waterbewust en klimaat adaptief bouwen in Nederland, Spanje en andere Europese landen ‘naar een hoger niveau brengen’.
Demonstratieprojecten
In de steden Alphen aan de Rijn en Madrid wordt het regenwatersysteem met de BlueBloqs-technologie voor regenwaterzuivering en ondergrondse opslag, aangevuld met UVC-LED-desinfectie toegepast als demonstratieprojecten. In Alphen aan den Rijn wordt het opgevangen en gezuiverde regenwater gebruikt voor irrigatie van groen in de stad. In de binnenstad wordt 31.000 m2 dakoppervlak ontkoppeld van de riolering, zodat jaarlijks 15 miljoen liter regenwater kan worden hergebruikt. Dat kan na zuivering worden gebruikt voor de irrigatie van de 50.000 m2 groene gevels en groene daken die die de gemeente gaat aanleggen om het hitte-eilandeffect te verminderen.
In Madrid wordt het systeem gebruikt voor het voeden van een vijver in een stadspark en alle fonteinen in de stad. De aanvoer van water is nu niet altijd voldoende door lange droge periodes. Met de opslag en zuivering van regenwater zal er jaarrond wel genoeg water beschikbaar zijn, dat bovendien veilig te gebruiken is in de fonteinen van de stad, ook als daar kinderen in spelen, vertelt Karina Peña.
De proeflocaties in Alphen aan de Rijn en Madrid zullen continu worden gemonitord door de TU Delft en de UPM, om de effectiviteit van de technologie te evalueren, schrijft het consortium.