Alexander Zehnder, professor in Singapore en gerenommeerd waterexpert, luidde gisteren de alarmklok in de Telegraaf. Omdat de overheid te weinig investeert in innovatie, verliest de Nederlandse watersector volgens hem internationaal terrein. Kees Roest, programmacoördinator TKI Watertechnologie bij KWR, is echter van mening dat Nederland nog steeds volop meetelt.
De Zwitserse hoogleraar Zehnder maakt zich vooral zorgen omdat Nederland te weinig wil investeren in innovaties in de watertechnologie, bijvoorbeeld op het gebied van waterzuivering. Landen als Singapore en Israel zouden wel bereid zijn hun innovatieprogramma's te subsidiëren en daardoor aantrekkelijker worden als samenwerkingspartners voor grote, internationale bedrijven. Uit een recente evaluatie van het Topsectorenbeleid blijkt ook dat overheidssubsidie van onderzoek terugloopt en de kennisbasis van de watersector daardoor onder druk staat.
Kees Roest, senior onderzoeker en programmacoördinator TKI Watertechnologie bij kennisinstituut KWR, is echter van mening dat Nederland nog steeds voorop loopt. "Dat blijkt uit alle internationale ranglijsten en ik merk het ook in mijn persoonlijke contacten. Ik ben deze week op de 2nd International Resource Recovery Conference in New York en je ziet dat Nederland daar echt nog top of the bill is."
Roest weet ook dat andere landen, Singapore voorop, veel investeren in waterinnovaties. Om mee te blijven doen, zal de Nederlandse overheid volgens hem innovatieprogramma's altijd moeten blijven ondersteunen. "Innovatieve watertechnologie is nodig om ervoor te zorgen dat een sterke economie en een duurzame leefomgeving hand in hand kunnen gaan. Feitelijk is dat de gedachte achter de circulaire economie. Richt het topsectorenbeleid daarop en verleidt bedrijven mee te investeren door de risico's, die nu eenmaal inherent zijn aan innovatief ondernemen, af te dekken."
Roest wijst erop dat de circulaire economie onder meer staat voor een gebalanceerde manier van omgaan met grondstoffen en milieu. "Watertechnologie speelt daar natuurlijk een grote rol in. Het H20-magazine van afgelopen juni had de circulaire economie als centraal thema. De watersector krijgt hierin zelfs de rol van aanjager toegedicht. Dat Nederland nog steeds een toppositie heeft, blijkt ook wel uit onze internationale partnerschappen. Zo zijn Nederland en Singapore in juli op regeringsniveau een initiatief gestart om gezamenlijk een ‘Centre of Excellence for Circular Economy’ op te richten. Dat deze twee landen op dit gebied de samenwerking zoeken, is natuurlijk geen toeval."
Meer informatie over dit onderwerp:
Topsector water ondervindt hinder van overheidsbeleid