secundair logo knw 1

Het Nutrient Platform heeft het actieplan Ambitie Nutriënten 2018 gepresenteerd. De 36 leden willen met hun acties bijdragen aan het creëren van een volwassen markt voor gerecyclede nutriënten.

Het Nutrient Platform heeft de ambitie om de komende twee jaar de markt voor teruggewonnen nutriënten op te schalen. Hiermee kan voor toekomstige generaties zekerheid van grondstoffen en voedsel, een gezonde bodem en schoon water worden gegarandeerd. De leden spannen zich onder andere in voor een betere aansluiting van het aanbod van gerecyclede nutriënten op de vraag van landbouw en industrie, de harmonisatie van de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving rondom afval en grondstoffen en de ontwikkeling van kennis over innovatieve technologieën, producten en markten. Naast algemene doelen hebben de leden ook eigen ambities geformuleerd.

Bij het platform zijn bedrijven, kennisinstellingen en de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu aangesloten. Volgens secretaris Wouter de Buck is de watersector goed vertegenwoordigd. “De waterorganisaties lopen voorop bij het terugwinnen van fosfaat. De hele beweging is vanuit deze sector ontstaan.”

Het actieplan voor 2018 is de opvolger van het Ketenakkoord Fosfaatkringloop uit 2011. De voornemens in dit akkoord zijn vrijwel allemaal gerealiseerd, aldus De Buck. Hij noemt drie voorbeelden. “In de afvalwaterketen wordt steeds meer struviet voor de landbouw geproduceerd. Door een aanpassing van de Meststoffenregeling is het sinds 2015 mogelijk om herwonnen nutriënten als meststof te gebruiken. En de waterschappen hebben energie- en grondstoffenfabrieken gerealiseerd.” Vanaf nu ligt de focus niet alleen meer op fosfaat, zegt De Buck. “We richten ons ook op stoffen als stikstof, kalium en micronutriënten. Deze stoffen kun je evengoed terugwinnen.”

Het Nutrient Platform presenteerde het actieplan tijdens een bijeenkomst, waarbij staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu aanwezig was. In haar toespraak noemde zij Nederland koploper in fosfaten terugwinnen. Volgens Dijksma leveren slimme recyclingtechnologieën een belangrijke bijdrage aan het streven naar een volledig circulaire economie in 2050. “Stelt u zich eens voor dat Nederland met technologieën om nieuwe grondstoffen uit afvalwater en zwart rioolslib te winnen uitgroeit tot het Sillicon Valley van de groene economie. We hebben echt goud in handen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”