Bestaande en nieuwe kennis over waterkwaliteit bijeen brengen en deze kennis toepasbaar maken voor de praktijk. Daar gaat het om bij de Kennisimpuls Waterkwaliteit. Het programma moet eraan bijdragen dat de KRW-doelen in 2027 worden gehaald.
De officiële aftrap was afgelopen vrijdag, al zijn de eerste onderzoeksprojecten in 2018 gestart. De Kennisimpuls Waterkwaliteit is een onderdeel van de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Het doel is om de kennisbasis te verstevigen. In het vier jaar durende programma werken Rijk, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven en kennisinstituten Deltares, KWR, RIVM en Wageningen University & Research samen. Het budget bedraagt meer dan 10 miljoen euro.
De centrale vraag is: welke kennis is nodig om de ambities van de Delta-aanpak en de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 te realiseren? Hiervoor brengen de deelnemers aan het programma bestaande en nieuwe kennis bijeen. Ook maken zij deze kennis goed toepasbaar voor de praktijk.
De kennisimpuls moet leiden tot meer inzicht in de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en de factoren die deze kwaliteit beïnvloeden, zoals de aanwezigheid van nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, medicijnresten en nog onbekende chemische stoffen. Gewapend met dit inzicht kunnen waterbeheerders kosteneffectieve maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.
Binnen de Kennisimpuls Waterkwaliteit gaan de partijen aan de slag met tien thema’s:
• Brakke wateren: hoe zout kan het worden?
• Diergeneesmiddelen: bronnen, routes en risico's.
• Gedragskennis: anders omgaan met water.
• Gewasbescherming: effectieve emissiereductie.
• Goede ecologische kwaliteit: meer dan een goede waterkwaliteit.
• Goed grondwater nu, schoon drinkwater straks.
• Kennisvalorisatie: scoren met kennis.
• Minder emissies door ketenaanpak.
• Nutriënten: welke landbouwmaatregelen snijden hout?
• Toxiciteit: effecten en maatregelen.
Ook wordt een Nationale Analyse Waterkwaliteit opgesteld. Met deze analyse kunnen politiek en maatschappij worden geïnformeerd over de stand van zaken bij de Delta-aanpak en de KRW-opgaven. De resultaten komen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar in de vorm van een digitale kennisbasis. Begin 2020 verschijnt het eindrapport.
Marcel van den Berg, senior adviseur Waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat, spreekt van een goed doordacht kennisprogramma met aandacht voor integratie met andere kennisvelden. “Dat is belangrijk omdat de uitdagingen divers zijn en regelmatig buiten de invloed van de beheerders vallen. We willen bijvoorbeeld op zoek naar een manier om gedrag van burgers en andere gebruikers te veranderen.”
MEER INFORMATIE
Bericht over start kennisimpuls
Rijkswaterstaat over het programma
Website Kennisimpuls Waterkwaliteit