secundair logo knw 1

Via het toilet komen veel medicijnresten in het afvalwater en uiteindelijk in het milieu terecht l Foto Freeimage

Medicijnresten in afvalwater zijn een groot probleem, maar metingen zijn tijdrovend en kostbaar. Milieukundige Caterina Zillien van de Radboud Universiteit (RU) ontwikkelde een alternatief model dat op basis van gebruiksgegevens berekent hoeveel medicijnresten er in het afvalwater zouden moeten zitten. 

2706 Caterina ZillienCaterina ZillienVoor haar onderzoek, waarop Zillien morgen promoveert, dook ze zelf het riool in. Ze trok rioolputten in Nijmegen open en hing sponsjes in het afvalwater. De eerste keer zo’n sponsje eruit halen was wel even slikken, vertelt ze op de website van de RU.

Volgens de milieukundige zijn metingen om te kijken hoeveel medicijnresten er in het afvalwater zitten duur en kosten ze veel tijd. Haar model maakt die metingen overbodig: uit de rioolputtentest bleek dat hiermee net zo goed berekend kan worden hoeveel medicijnresten de rioolwaterzuivering te verwerken krijgt en waar ze precies vandaan komen. 

Dat model is gebaseerd op gebruiksgegevens van 29 medicijnen, zoals paracetamol en bètablokkers. "Voor Nijmegen weten we bijvoorbeeld hoeveel medicijnen de ziekenhuizen gebruiken, wat dokters voorschrijven en wat mensen kopen bij de drogist." 

Röntgencontrastvloeistoffen
De sponsjes werden door onderzoeksinstituut TNO geanalyseerd op afvalstoffen. Die resultaten vergeleek de milieukundige met haar model en dat bleek goed te kloppen. "Het mooie aan dit model is dat je meer inzicht kunt krijgen waar de medicijnresten nou precies vandaan komen en dat is natuurlijk superhandig om gericht maatregelen te nemen."

Zo bleek dat röntgencontrastvloeistoffen ongeveer 20 procent van de massa van de 29 medicijnen in het afvalwater uitmaakten. Die stoffen worden vooral in ziekenhuizen gebruikt, aldus de promovenda. 

"Het Radboudumc is al langer bezig met het verminderen van hun milieu-impact en door deze resultaten willen ze bijvoorbeeld bij cardiologie andere toiletten plaatsen, die veel van die vloeistoffen eruit filteren."

Andere steden
Het Nijmeegse model is volgens Zillien ook toepasbaar voor andere medicijnresten en in andere steden, mits daarvoor voldoende gebruiksgegevens beschikbaar zijn. Hoe groot het probleem werkelijk is, valt moeilijk vast te stellen omdat nog niet van alle stoffen duidelijk is wat hun effect is op het waterleven. Daarvoor is meer onderzoek nodig. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H. Laros · 6 months ago
    Wat een geweldige prestatie van het model en mn ook de herkomst. Dat geeft perspectief om op de juiste plaats de gewenste actie in te zetten. Deze wetenschapper is nu al goud waard!
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Stefan Flos · 6 months ago
    bekijk hier het filmpje over dit onderzoek
    https://vimeo.com/712902335
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie