Er stroomt nog steeds maar weinig water ons land binnen via de grote rivieren. Wel is door de neerslag van de afgelopen twee weken en door de afnemende verdamping de watervraag in met name het westen en noorden sterk afgenomen. Hierdoor blijft het gemiddelde neerslagtekort rond de 300 mm schommelen.
Dat constateert de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) vandaag in de nieuwste Droogtemonitor. De commissie verwacht de komende twee weken geen grote veranderingen. In plaats van een wekelijks nieuw bericht brengt zij volgende week een update uit en pas over twee weken weer een nieuwe monitor.
Door beperkte neerslag in het stroomgebied van de Rijn en de Maas blijft de wateraanvoer laag. De afvoer van de Rijn ligt de komende weken naar verwachting tussen 880 en 1000 m3/s en die van de Maas rond 30 m3/s. De aanvoer is voldoende om in de vraag te voorzien.
Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland is de afgelopen vier weken ongeveer gelijk gebleven. De commissie signaleert wel flinke regionale verschillen. In grote delen van Zuid- en Oost-Nederland blijven de grondwaterstanden voorlopig laag. Verschillende waterschappen handhaven daarom hun beregeningsverboden, maar het aantal neemt geleidelijk af.
Noodmaatregel Andijk
Voor de scheepvaart gelden nog steeds beperkingen door de lage waterstanden van de rivieren. Schepen kunnen minder lading meenemen dan gebruikelijk. De LCW zegt het beschikbare water zoveel mogelijk in te zetten om de vaardiepte te vergroten, alsmede om de verzilting te bestrijden en de vistrek te stimuleren.
De verziltingsproblematiek in de kustregio’s is stabiel. Het chloridegehalte van het IJsselmeer bij het drinkwaterinnamepunt van PWN bij Andijk is de afgelopen week opgelopen. Hier is nu sprake van een innamestop. Om de kwaliteit van de drinkwatervoorziening in deze regio constant te houden, bereiden PWN en Rijkswaterstaat een noodmaatregel voor om zoetwater per schip naar Andijk te vervoeren. Inmiddels is gestart met het doorspoelen van het IJsselmeer en dit wordt voorlopig gecontinueerd.
Waterkwaliteit nog onvoldoende
De watertemperatuur van de grote rivieren is met circa 20 graden Celsius normaal voor de tijd van het jaar. Dat is een stuk lager dan enkele weken geleden, maar toch is de waterkwaliteit op veel locaties nog onvoldoende. Er komen nog steeds meldingen binnen van blauwalg, botulisme en vissterfte.
Een aantal waterschappen is nog bezig met het inspecteren van droogtegevoelige dijken. Ook wordt onderzocht of de grasmat op de keringen zich goed herstelt.