De waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest gaan samenwerken met de arbiter aardbevingsschade. Afgelopen week tekenden ze daarvoor een overeenkomst.
Klantgerichtheid is voor de waterschappen de belangrijkste reden om samen te werken met de arbiter aardbevingsschade, vertelt Harm Kupers, secretaris-directeur van waterschap Hunze en Aa’s. “Bewoners die schade hebben door aardbevingen of bodemdaling, moeten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.”
Schade aan gebouwen of percelen in de gaswinningsregio kan ontstaan door een combinatie van oorzaken. Aardbevingen of bodemdaling kunnen het rechtstreekse gevolg zijn van de gaswinning, maar waterpeilmaatregelen van het waterschap kunnen ook tot bodemdaling leiden of soms juist het noodzakelijke gevolg daarvan zijn. Kupers: “De oorzaken en de effecten kunnen een heel complex beeld opleveren. Voor burgers is het heel goed om daarvoor bij één loket terecht te kunnen. Als betrokken partijen er niet samen uitkomen, is het voor burgers natuurlijk beter dat die samen voor de arbiter staan en niet rechtstreeks in gevecht gaan.”
Burgers of bedrijven die menen dat zij schade ondervinden door toedoen van het waterschap, kunnen om een vergoeding vragen bij de commissie nadeelcompensatie van het waterschap. Als het waterschap vindt dat de schade mede is veroorzaakt door een andere partij, probeert het waterschap er met die partij uit te komen. Als dat niet lukt, kan de zaak aan de arbiter worden voorgelegd. Ook aardgasproducent NAM kan binnengekomen claims aan de arbiter voorleggen als het bedrijf vindt dat er ook andere partijen bij moeten worden
betrokken.
“Wij geven in principe gehoor aan de uitspraken van de arbiter”, zegt Kupers. “We houden weliswaar onze bevoegdheid om van die uitspraak af te wijken als we dat echt noodzakelijk vinden, maar we hebben er vertrouwen in dat de arbiter de complexiteit van oorzaken en gevolgen meeweegt in zijn oordeel.”