secundair logo knw 1

Sleuteloverdracht door Julia Finkielsztajn (Noorderzijlvest) en Floor de Vries (FrieslandCampina) aan Jan Willem Brandwijk (Strukton)

Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de aanleg van de 20 kilometer lange persleidingen voor transport van afvalwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Het project behelst ook de aanleg van een leiding voor de afvoer van gezuiverd restwater van kaasproducent FrieslandCampina in Marum naar het van Starkenborghkanaal.

De aanleg van de leidingen is onderdeel van het project rwzi Westerkwartier, dat ook voorziet in de bouw van een nieuwe rioolwaterzuivering in Gaarkeuken. Met de aanleg van deze centrale zuivering, komen de verouderde zuiveringen in Marum en Zuidhorn te vervallen.

De vernieuwing van de zuiveringsinfrastructuur in Westerkwartier is nodig voor de verbetering van de waterkwaliteit en flora en fauna in de omgeving, aldus Noorderzijlvest. De bestaande zuiveringen voldoen niet meer aan de eisen die worden gesteld aan gezuiverd water. "Daarnaast is lozing van het gezuiverde water op het kwetsbare Dwarsdiep vanaf 2027 niet meer toegestaan. Een nieuwe centrale zuiveringsinstallatie in Gaarkeuken is daarom van groot belang om de waterkwaliteit en natuur te verbeteren."

Om het rioolwater van Marum en Zuidhorn naar de nieuwe zuivering te transporteren, is de aanleg van een nieuwe persleiding nodig. In een samenwerkingscontract met zuivelproducent FrieslandCampina is het waterschap overeengekomen dat tegelijk met de persleiding een effluentleiding wordt aangelegd. Deze loopt evenwijdig aan het tracé Marum - Gaarkeuken van het waterschap.

De leidingen worden gerealiseerd door Strukton Wegen en Beton. De aannemer past twee methodes toe. Zowel de traditionele manier waarbij een sleuf wordt gegraven om de leiding in te plaatsen alsook de aanleg via gestuurde boring. Bij een gestuurde boring wordt een deel van de nieuwe persleiding onder de grond doorgetrokken. Het project moet in het najaar van 2024 zijn afgerond.

Dan zal de nieuwe zuivering in Gaarkeuken nog niet klaar zijn. Deze installatie zou in opdracht van Noorderzijlvest worden gebouwd door aannemer Mobilis, maar beide partijen kregen onenigheid over compensatie van prijsstijgingen die ontstonden na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het geschil werd beslecht in een kort geding, waarna Noorderzijlvest met een andere partij, ADS Groep Water, in zee ging. Gevolg was wel dat de bouw vertraging opliep. Noorderzijlvest spreekt nu de verwachting uit dat het totale project rwzi Westerkwartier in 2025 opgeleverd wordt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie