In reactie op de overstromingen door storm Hans, hebben de Noren overwogen om een deel van de dam bij de Braskereidfoss waterkrachtcentrale op te blazen. Het idee was om te voorkomen dat dorpen stroomafwaarts zouden overstromen door met een beperkte, gecontroleerde explosie de druk op de dam weg te nemen. Uiteindelijk besloten de Noren het niet te doen.
"De schade van een mogelijke explosie zou zo groot zijn dat het geen zin zou hebben", verklaarde politiewoordvoerder Fredrik Thomson.
In Nederland deed het internationale onderzoeksproject Polder2C’s afgelopen februari in Marnewaard een proef met het opblazen van een dijk. De proef was erop gericht om te kijken of het mogelijk is om met explosieven gecontroleerd een gat in de dijk te maken. Zo'n ingreep zou nodig kunnen zijn om in geval van nood het watersysteem benedenstrooms te ontlasten, aldus de initiatiefnemers.
In Noorwegen deed die situatie zich deze week voor. Het land kampte door de storm Hans met hevige regenval die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakten.
De dam in de rivier de Glomma, de langste rivier van Noorwegen, stortte woensdag deels in. Eerst was er een storing in het elektriciteitsnet, met als gevolg dat de generatoren stopten. Ook de sluisdeuren werkten niet, waardoor het water niet wegkon en achter de dam snel steeg.
Dat was een reden om te overwegen om met explosieven een gat te maken en de druk op de dam te verminderen en het water gecontroleerd te laten wegstromen. Toen dat niet gebeurde stroomde het water over de dam, waarvan later delen instortten.
De enorme hoeveelheden water die over de westelijke delen van de dam stroomden, zorgden voor grote schade aan natuur, huizen en infrastructuur. Volgens de autoriteiten zijn de circa 1.000 mensen die langs de rivier wonen allemaal geëvacueerd voordat de dam begon te bezwijken.