secundair logo knw 1

In reactie op de overstromingen door storm Hans, hebben de Noren overwogen om een deel van de dam bij de Braskereidfoss waterkrachtcentrale op te blazen. Het idee was om te voorkomen dat dorpen stroomafwaarts zouden overstromen door met een beperkte, gecontroleerde explosie de druk op de dam weg te nemen. Uiteindelijk besloten de Noren het niet te doen.

"De schade van een mogelijke explosie zou zo groot zijn dat het geen zin zou hebben", verklaarde politiewoordvoerder Fredrik Thomson. 

In Nederland deed het internationale onderzoeksproject Polder2C’s afgelopen februari in Marnewaard een proef met het opblazen van een dijk. De proef was erop gericht om te kijken of het mogelijk is om met explosieven gecontroleerd een gat in de dijk te maken. Zo'n ingreep zou nodig kunnen zijn om in geval van nood het watersysteem benedenstrooms te ontlasten, aldus de initiatiefnemers.

In Noorwegen deed die situatie zich deze week voor. Het land kampte door de storm Hans met hevige regenval die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakten.

De dam in de rivier de Glomma, de langste rivier van Noorwegen, stortte woensdag deels in. Eerst was er een storing in het elektriciteitsnet, met als gevolg dat de generatoren stopten. Ook de sluisdeuren werkten niet, waardoor het water niet wegkon en achter de dam snel steeg.

Dat was een reden om te overwegen om met explosieven een gat te maken en de druk op de dam te verminderen en het water gecontroleerd te laten wegstromen. Toen dat niet gebeurde stroomde het water over de dam, waarvan later delen instortten.

De enorme hoeveelheden water die over de westelijke delen van de dam stroomden, zorgden voor grote schade aan natuur, huizen en infrastructuur. Volgens de autoriteiten zijn de circa 1.000 mensen die langs de rivier wonen allemaal geëvacueerd voordat de dam begon te bezwijken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)