secundair logo knw 1

In de eerste 3 maanden van 2024 zijn er in de Bollenstreek al net zoveel normoverschrijdingen van bestrijdingsmiddelen gemeten als in heel 2023. Ook in de glastuinbouw zijn in de eerste maanden van 2024 alweer normoverschrijdingen waargenomen. Dat stelt het Hoogheemraadschap van Rijnland.

De normoverschrijdingen baren het hoogheemraadschap zorgen, zo blijkt uit een bericht op de website. “Het is belangrijk dat het aantal normoverschrijdingen daalt. Niet alleen voor de verbetering van de waterkwaliteit maar ook om te voorkomen dat middelen verboden worden en daarmee voor het behoud van een effectief middelenpakket voor agrariërs.” 

Vorig jaar leek het de goede kant op te gaan. In het agrarisch gebied van Rijnland werden in totaal minder normoverschrijdingen van bestrijdingsmiddelen waargenomen dan in 2022. Dat gold echter alleen voor de boom- en bollenteelt. “In de glastuinbouw werden wel meer normoverschrijdingen geconstateerd dan het jaar ervoor.”

Memo
Rijnland monitort de concentraties van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater middels een meetnet. Maandelijks worden ruim 200 middelen geanalyseerd. Dat betreft bestaande toegelaten middelen en enkele verboden middelen, schrijft dagelijks bestuurder Hans Schouffoer eind april in een memo over de bollenteelt, gericht aan het algemeen bestuur van Rijnland.

Aanleiding voor de memo is de vondst van de bestrijdingsmiddelen dinoterb en fenchloorfos in het oppervlaktewater in het beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De aandacht voor die vervuiling in Noord-Holland - milieuactiegroep Mobilisation for the Environment legde een verband met illegaal gebruik van deze middelen in de Bollenstreek - leidde tot bestuursvragen in gemeenteraden en het algemeen bestuur van Rijnland over vervuiling door deze middelen in de Bollenstreek.   

Speuren naar dinoterb en fenchloorfos in het oppervlaktewater doet Rijnland nog niet. “Er zijn geen aanwijzingen dat dinoterb illegaal gebruikt is in ons bollengebied en ook geen aanwijzingen dat het in ons water voorkomt”, schrijft Schouffoer. Desalniettemin wacht het hoogheemraadschap het bronnenonderzoek van HHNK af. “Op basis van de resultaten uit het bronnenonderzoek wordt bekeken of aanvullende acties binnen ons beheergebied nodig zijn, zoals aanvullende monitoring.”

Naar nul
De komende jaren is een verdere afname naar nul normoverschrijdingen nodig om te voldoen aan de waterkwaliteitsdoelen die landelijk zijn gesteld in de Kaderrichtlijn Water (KRW) en Toekomstvisie duurzame gewasbescherming 2030, schrijft het hoogheemraadschap. Binnen de KRW mogen na 2027 geen normoverschrijdingen voor oppervlaktewater meer plaatsvinden en volgens de Toekomstvisie duurzame landbouw 2030 moeten de emissies naar het milieu in 2030 nagenoeg nul zijn.

Het hoogheemraadschap probeert met een plan van aanpak (toezicht en handhaving, communicatie, bovenwettelijke maatregelen, pilots, praktijkonderzoek) de doelen te halen, maar of dat lukt is de vraag. “Het college ziet een dalende trend van het aantal normoverschrijdingen, zij het met af en toe een trendbreuk. Het is niet duidelijk of met de genoemde maatregelen het doel van de Kaderrichtlijn Water behaald wordt”, schrijft Schouffoer.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.